Potop de bani pe casta politicienilor

Potop de bani pe casta politicienilor

În ultimele luni, elita politică și slujbașii ei și-au mărit lefurile și pensiile la un nivel la care alți salariați, din sistemul bugetar sau din mediul privat, nici nu visează

Un grup de 69 de demnitari, printre care președintele Iohannis și premierul Ponta, plus subordonații lor din Administrația Prezidențială, Guvern, serviciile secrete și Parlament, vor beneficia fie de creșteri salariale mult peste cele ale altor bugetari - medici sau profesori, de exemplu - fie de pensii subvenționate, care vor ajunge la nivelul de 80% din media salariilor pe ultimele 12 luni. Nici una din aceste măsuri nu avea atașată, în nota de fundamentare, impactul bugetar.

Un plus de 350% pentru demnitari

Prima fisură în sistemul unitar al salarizării bugetarilor a apărut prin legiferarea, pe șest, a unei prevederi prin care salariile funcționarilor din aparatul de lucru al Guvernului și al Administrației Prezidențiale vor putea crește substanțial.

Ne puteți urmări și pe Google News

● „Salarizarea personalului din cadrul Administrației Prezidențiale și aparatului de lucru al Guvernului se stabilește la nivelul de salarizare maxim aflat în plată aferent funcțiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului” se arată într-un amendament introdus în Legea 174/2015.

● Indemnizațiile unui grup de 69 de demnitari au crescut cu 300-350%. Printre aceștia: șefii seviciilor secrete, conducerea Parlamentului și Avocatul Poporului.

● Pensiile militarilor (inclusiv angajații fostei Securități și ai Miliției de dinainte de 1989), ale funcționarilor parlamentari și ale diplomaților nu mai respectă principiul contributivității, fiind calculate în funcție de veniturile din ultimele 12 luni. Legea privind pensiile parlamentarilor a fost respinsă de președintele Klaus Iohannis, dar a rămas în dezbaterea Legislativului.

Vilă renovată și avion nou penru Iohannis

În afară de indemnizația mărită, noul șef al statului se va instala într-o vilă de protocol a cărei renovare va costa circa 900.000 de euro. În plus, în primăvară, guvernul Ponta a format o comisie care pregătește achiziționarea a două aeronave de protocol pentru demnitarii români.

Presa a relatat că Administrația Prezidențială este cea care a solicitat achizționarea a două avioane

Parlamentarii vor și ei bani

Iritați că doar deputații și senatorii din structurile de conducere ale celor două Camere ale Legislativului au primit un plus de 350% la indemnizații, ceilalți parlamentari cer și ei o majorare a veniturilor. Potrivit unor surse parlamentare citate de EVZ, măsura va fi inclusă în Legea salarizării unitare, unde este un capitol special și cu salariile aleșilor. „Este normal să fie așa. Va fi o creștere în cascadă. Nu se poate ca președintele și vicepreședinții să aibă salarii de 15.000 de lei pe lună, iar parlamentarii să rămână la 5.000. Se va aplica de la 1 decembrie, când salariile vor crește pentru toți bugetarii”, au declarat sursele citate.

Funcționarii din administrația publică, favorizați

Într-un articol publicat în iulie, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, arată că salariile din administrația publică sunt, în medie, mult peste cele ale altor bugetari, precum cei din învățământ sau sănătate, chiar peste media din sectorul privat.

„Salariile din învățământ și sănătate, precum și anumite segmente din administrația publică au nevoie să crească, fiind mult mai mici ca cele din administrația publică în ansamblul ei și mai mici ca cele din sectorul privat. E nevoie însă de o bună prioritizare”, a scris Croitoru, într-un comentariu pentru Hotnews. „Cu toate că au crecut în ritmuri anuale mari, nivelurile atinse de salarii au fost departe de a oferi un nivel de trai satisfăcător, mai ales pentru cei din învățământ și sănătate. Totuși, în termeni reali, a existat o creștere a nivelului de trai”, apreciază consilierul guvernatorului BNR. El susține că, prin eliminarea unor cheltuielile ineficiente (curente sau de investiții), poate fi creat „spațiu” pentru „creșterea salariilor în sectoarele menționate”.