Poți contacta coronavirusul de pe smartphone? La câte ore trebuie dezinfectat

Poți contacta coronavirusul de pe smartphone? La câte ore trebuie dezinfectat

Telefoanele mobile ne pot infecta cu viruşi, iar dezinfectarea lor ar putea ajuta la oprirea răspândirii bolilor. Din păcate, un studiu arată că foarte mulţi oameni neglijează acest lucru.

Majoritatea studiilor au analizat bacteriile găsite pe telefoane. În general, studiile au constatat că o medie de 68% din telefoanele mobile au fost contaminate. Este probabil ca acest număr să fie mai mic decât valoarea reală, întrucât majoritatea studiilor au vizat identificarea numai a bacteriilor și, în multe cazuri, numai a tipurilor specifice de bacterii.
Şi totuşi, cercetătorii de la Universitatea din Sao Paolo au descoperit că telefoanele mobile ale lucrătorilor din domeniul sănătăţii pot fi contaminate cu SARS-CoV-2. Mai mult  Cercetătorii de la Universitatea din Sao Paolo au descoperit că telefoanele mobile ale lucrătorilor din domeniul sănătăţii pot fi contaminate cu SARS-CoV-2. Astfel, aceste dispozitive ar putea face parte din lanţul de transmisie din mediul medical.
Anamaria Dobrotă, medic infecţionist: Telefoanele mobile sunt obiecte care pot fi contaminate cu o cantitate suficientă de virus, care să ducă la infectare ulterioară.

La 2-3 ore să ne dezinfectăm telefonul

Aceştia au avertizat că liniile directoare de control ale infecţiilor ar trebui să includă o politică universală cu privire la dezinfectarea telefoanelor mobile în cadrul spitalului. Anamaria Dobrotă îţi spune cum este situaţia la noi.
Anamaria Dobrotă, medic infecţionist: Nu este o indicaţie direct, scrisă într-un protocol, că trebuie la 2-3 ore să ne dezinfectăm telefonul. Ar trebui să facem asta toţi. Cumva este o regulă nescrisă, ce ţine de buna gospodărie internă. Însă nu folosim aceste obiecte în zona murdară, adică în zona în care sunt pacienţii şi în care tratăm pacienţii, deci acolo nu intră nimic din obiectele noastre personale. În zona murdară sunt telefoane speciale, care rămân acolo, potrivit RTV.

De ce un smartphone poate deveni periculos

Telefoanele sunt purtători aproape ideali. Vorbim în mod regulat, depunem microbi prin stropi. Le avem adesea cu noi în timp ce mâncăm, ceea ce duce la depunerea substanțelor nutritive care ajută microbii să prospere. Mulți oameni le folosesc în băi și pe toaletă, ducând la contaminare.

Și, deși telefoanele sunt expuse microbilor, majoritatea dintre noi le transportă aproape oriunde: acasă, la serviciu, în timp ce facem cumpărături, în vacanță. Ele oferă adesea un mediu controlat de temperatură, care ajută agenții patogeni să supraviețuiască, deoarece sunt de cele mai multe ori plasate în buzunare sau genți.

În plus, rareori le curățăm sau le dezinfectăm. Datele sugerează că aproape trei sferturi dintre oameni nu și-au curățat niciodată telefonul.

Ne puteți urmări și pe Google News