Potenţialul lui Diaconescu, nimic fără "meseriaşi" de partid

Potenţialul lui Diaconescu, nimic fără "meseriaşi" de partid

Creditat cu 14,4% în opţiunile de vot ale românilor, Partidul Popular riscă să anuleze potenţialul politic al fondatorului său, Dan Diaconescu, şi să devină un al doilea PNG, susţin analiştii.

Dan Diaconescu cu al său Partid al Poporului pare a fi pe cai mari. Ultimul sondaj IMAS îi creditează formaţiunea cu 14,4% intenţii de vot din partea populaţiei. De la potenţial electoral la rezultat final este însă cale lungă, avertizează politologii şi analiştii consultaţi de EVZ. Dacă Diaconescu nu va reuşi să atragă alţi politicieni de partea sa, repere cunoscute de electorat, şi nu-şi va crea o reţea de filiale şi activişti în teritoriu, atunci va risca să împărtăşească soarta PNG care nu a fost capabil să valorifice potenţialul lui Gigi Becali, ratând Parlamentul. Simpatia se pierde în faţa votului util În opinia sociologului Mircea Kivu, partidele mici care se bucură de simpatie în afara scrutinului electoral, sunt eliminate pragmatic din calculele de vot în momentul în care o persoană trebuie să pună ştampila pe buletinul cu partide. "În preajma alegerilor, opţiunile se polarizează. Alegătorii merg spre partidele mari. De obicei, partidele mici scad. Apare logica votului util. Alegătorul se gândeşte: dacă votează un partid mic, acesta tot nu poate face mare lucru. Depinde şi de cum va arăta oferta politică înainte de alegeri. Este posibil să mai apară şi alte forţe pe scena politică. Nu este exclus ca cei nemulţumiţi de actuala putere, dar şi de partidele din opoziţie, să se îndrepte spre aceste formaţiuni, mai curând decât spre Partidul Poporului", ne-a declarat Kivu. El mai foloseşte un argument: electoratul lui Diaconescu este mai degrabă "unul de stânga ca ideologie", de aceea şi mai uşor de dislocat de diferitele oferte ale partidelor politice. Acesta nu crede însă că la alegerile din 2012, românii vor ieşi în număr mai mare la vot pentru a sancţiona actuala putere. Sondajul IMAS relevă că 67% dintre respondenţi ar merge la urne. "Întotdeauna rata absentesimului din sondaje este mult mai mică decât cea constatată în momentul alegerilor. E un fapt cunoscut că în sondaje nu se iau în considerare cei care nu au dorit să răspundă, cei mai puţini interesaţi de politică. De regulă, aceştia sunt ignoraţi", atrage atenţia Kivu. Modelul regelui Simeon nu se aplică la DD Politologul Dan Pavel susţine că, teoretic, modelul regelui Simeon care a câştigat alegerile din Bulgaria fără o structură de partid, poate fi reiterat şi în România. Nu însă de către Partidul Poporului, susţine Dan Pavel. "O astfel de situaţie este caracteristică democraţiilor care nu s-au consolidat încă, în care nu-şi găsesc încă ritmul, reperele. Nu cred că Partidul Poporului va reuşi să obţină măcar jumătate din procentele acestea. Totuşi, partidele care nu iau în considerare în niciun fel Partidul Poporului fac o mişcare tactică greşită. El creşte şi aşa nebăgat în seamă. Dacă cu idei atât de simple, PP a adunat atâtea intenţii de vot, acest lucru demnonstrează că o parte a electoratului nu are repere", subliniază Dan Pavel.

Principalul handicap al Partidului Poporului? Lipsa de oameni marcanţi, capabili să tragă, alături de Diaconescu, partidul peste pragul parlamentar. "În cazul Partidului Poporului nu mai identifică alt persponaj înfara lui Dan Diaconescu. Acesta nu poate să tragă de unul singur un partid. Are nevoie de şase-şapte repere, politicieni marcanţi. Nu halterofili sau cântăreţi de muzică populară", conchide Pavel. PP-DD are nevoie de organizare Sociologul Vasile Dâncu mai identifică încă o carenţă a partidului lui Diaconescu.

"Pentru a valorifica un asemenea potenţial, pentru că Dan Diaconescu are potenţial, este nevoie şi de o organizare. În lipsa filialelor, a structurilor şi a observatorilor la alegeri, PNG-ul lui Gigi Becali a obţinut un 4,8%, valorificând în fapt doar jumătate din potenţial şi ratând Parlamentul. Dacă se va putea organiza, ar putea să se valorifice. Am văzut că se duce prin ţară, face turnee. Un lucru bun, dar are nevoie de secretari executivi, de meseriaşi care să-l sprijine să facă structuri de partid", a explicat Dâncu. 14,4% constituie potenţialul lui Diaconescu pentru viitoarele alegeri

Ne puteți urmări și pe Google News