Pot scăpa românii de controalele ANAF? Fiscul zice că există mai multe variante, avocații spun că nu e nimic sigur

Pot scăpa românii de controalele ANAF? Fiscul zice că există mai multe variante, avocații spun că nu e nimic sigur Sursa Foto: Arhiva EVZ

Contribuabilii români vor avea la dispoziție mai multe variante prin care pot scăpa de inspecția ANAF, chiar dacă nu au depus la timp sau au depus în mod greșit declarațiile fiscale necesare.

În curând, contribuabilii vor fi anunțați în scris, în prealabil, cu privire la posibilitatea efectuării unei inspecții fiscale. De la momentul primirii notificării, contribuabilii vor avea la dispoziție 30 de zile să depună sau să-și corecteze declarațiile fiscale, iar dacă o fac, pot scăpa de controalele autorităților.

Cum pot scăpa contribuabilii de controalele fiscale

Livia-Maria Roman, avocat la Iordănescu & Asociații, a explicat că dacă românii își vor rezolva problemele cu Fiscul în termen de 30 de zile de la primirea notificării, pot scăpa de inspecția fiscală. E bine de știut că nu există o garanție în acest sens, iar Fiscul poate demara un control chiar dacă problemele financiare au fost remediate.

Dacă organele fiscale decid totuși demararea inspecției, acestea trimit contribuabilului un aviz de inspecție fiscală, însă până la efectuarea controlului, românii vor mai avea timp să-și corecteze sau să-și depună declarațiile.

Președintele ANAF a declarat, cu privire la persoanele vizate de controalele fiscale, că dacă acestea „vor parcurge două etape pregătitoare înainte de începerea inspecției, și dacă respectă aceste două etape, nu va mai fi controlat niciodată. Dacă el primește această notificare de conformare, dacă vine și-și rezolvă problemele și plătește, își depune declarațiile, nu mai mergem în control”, a spus Lucian Heiuș.

Potrivit avocatei, nu există un temei legal ca odată ce contribuabilul a primit un aviz de inspecție fiscală și și-a rezolvat neregulile, organele fiscale să renunțe la inspecție. De aceea, este bine ca românii să profite de cele 30 de zile pentru a-și depune/ corecta declarațiile, mai spune aceasta.

Cum sunt identificați contribuabilii cu risc fiscal

Selectarea în scopul efectuării inspecției fiscale și selectarea pentru verificarea situației fiscale personale, se fac, potrivit Codul de procedură fiscală, în funcție de o analiză de risc.

În prezent, rezultatele analizei de risc nu se comunică persoanelor vizate, iar acestea nu pot face obiecții cu privire la modul de stabilire a riscului. Însă, odată cu noile reglementări, ce vor fi emise cel mai târziu pe 27 februarie 2023, lucrurile se vor schimba.

În principal, organele fiscale vizează acele persoane fizice la care identifică o diferență între veniturile realizate și cele declarate. Diferența e semnificativă dacă veniturile realizate sunt mai mari cu cel puțin 10% decât cele declarate, iar procentul de 10% înseamnă o sumă de 50.000 de lei, potrivit clujust.ro.