Contractele de închiriere trebuie declarate la Fisc. ANAF a publicat modelul de declarație

Contractele de închiriere trebuie declarate la Fisc. ANAF a publicat modelul de declarație Fiscul vinde mașini Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Românii care dețin locuințe în proprietare și le închriază sunt obligați să declare contractele de închiriere la ANAF. Măsura a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, iar cei care nu se conformează pot fi sancționați cu amenzi. Înregistrarea la ANAF se face în baza unui formular tipizat care trebuie completat și depus de fiecare proprietar.

ANAF a dat publicității modelul de formular pe care cei ce-și închiriază locuințele trebuie să-l depună la Fisc. Este vorba despre modelul de înregistrare a contractului de închiriere a imobilelor care se încheie între proprietari și chiriași. Documentul poate fi descărcat de pe site-ul instituției și completat pe computer. Înregistrarea contractelor de închiriere la Fisc a devenit obligatorie de la 1 ianuarie pentru toate persoanele fizice.

Cei care închiriază locuințele trebuie să completeze o declarație pe care să o depună direct la registratura ANAF, fie să o transmită prin poștă sau online instituției. Pe lângă declarație, proprietarii locuințelor închiriate trebuie să mai depună și o fotocopie a contractului de închiriere.

Legea prevede că contractele de închiriere noi și declarațiile aferente trebuie depuse la ANAF în termen de 30 de zile de la semnare. În cazul contractelor de închiriere aflate în derulare, proprietarii au la dispoziție trei luni pentru a se conforma cerințelor Fiscului.

Ne puteți urmări și pe Google News

De menționat că aceste documente se adaugă declarației estimative de venituri, obținute prin chirie, care trebuie depusă până la 25 mai.

Înregistrarea contractelor de închiriere la ANAF nu este obligatorie pentru cei care au terenuri și le dau în arendă și nici pentru proprietarii care închiriază camere și apartamente în scop turistic. În cazul lor funcționează alte reglementări.

ANAF vrea să țină evidența veniturilor din chirii

Prin implementarea acestei măsuri, ANAF urmărește să țină o evidență a veniturilor obținute de persoanele fizice din chirii.

Potrivit inspectorilor fiscali, numărul celor care declarau venituri din cedarea de bunuri (închiriere) a scăzut semnificativ după eliminarea declarării contractelor. Proprietarii au considerat că nu mai este necesar să-și declare veniturile obținute din chirii, dat fiind că nu exista obligativitatea înregistrării contractelor și, pe cale de consecință, nu puteau fi verificați.

Acum, potrivit legii, cei care nu se conformează sunt pasibili de sancțiuni care pot ajunge până la 1.000 de lei.

Tot de la 1 ianuarie 2023, impozitarea se va aplica la valoarea totală a chiriei, eliminându-se astfel deducerea de 40% acordată până acum, după cum relatează Antena 3.