Postul Adormirii Maicii Domnului. Rugăciunea care îți îndeplinește dorințele

Postul Adormirii Maicii Domnului. Rugăciunea care îți îndeplinește dorințele Adormirea Maicii Domnului, 5 august / Sursă foto: Bisericaadonai.ro

La 1 august începe postul Adormirii Maicii Domnului, perioadă de mare evlavie. Dacă înalți o rugăciune adâncă și smerită, Fecioara Maria te ajută la îndeplinirea celor mai tainice dorințe.

Data de 1 august marchează prima zi din Postul Adormirii Maicii Domnului, un post care durează două săptămâni. Luni, 31 iulie, este Lăsatul secului, respectiv ultima zi în care credincioșii pot consuma produse de proveniență animală.

Un post mult mai ușor de ținut decât celelalte

Plasat în mijlocul verii, când există un belșug de fructe și legume, Postul Adormirii Maicii Domnului este mult mai ușor de ținut de către credincioși, în comparație cu alte posturi din an.

Despre postul Sfintei Maria Mare, în popor se spune că ar fi un post relativ ușor, dată fiind durata sa de numai două săptămâni. Pot să îl țină inclusiv copiii, dar și femeile însărcinate, pentru a avea o naștere ușoară, căci Fecioara Maria este ocrotitoarea lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: dreamstime.ro.

Biserica recomandă ca pe durata acestui post să nu se mănânce până la ora 15.00 în zilele de luni, miercuri și vineri. Totodată, marți și joi se mănâncă fără ulei și se consumă legume fierte, fără untdelemn. Sâmbăta și duminica există dezlegare la untdelemn și vin. Pe 6 august, de sărbătoarea Schimbării la Față, se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin.

Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut în popor și ca Postul Sfintei Marii sau Sântămariei. Îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului.

Rugăciunea care îți îndeplinește orice dorință

În timpul acestui post, credincioșii își îndreaptă gândurile spre Sfânta Fecioară, despre care se spune că dacă te rogi fierbinte, îți îndeplinește orice dorință.

Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”. La rândul lor, preoţii îi îndeamnă pe credincioşi să se roage şi să facă cât mai multe fapte bune.

captura video/doxologia.ro

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului are multiple semnificații teologice și spirituale. Chiar icoana Adormirii Maicii Domnului relevă taina primirii mamei în brațele Fiului ei. În iconografia ortodoxă, lângă sicriul binecuvântat cu trupul Fecioarei, se află Hristos în picioare, purtând sufletul Maicii sale, ca pe un bebeluș. Este gestul suprem de iubire împărtășită. Cea care L-a ținut în brațe pe pruncul Dumnezeu odihnește acum în brațele Fiului și Stăpânului ei.

Tradiții și superstiții în Postul Adormirii Maicii Domnului

Poporul român are multe tradiții și superstiții pentru acest post. În dimineața zilei de Sfânta Maria, femeile mergeau la biserică și, de regulă, împărțeau struguri, prune, faguri de miere, apoi mergeau la cimitir, pentru a tămâia mormintele.

Tot în acest moment, bărbații schimbă pălăria cu căciula. Potrivit tradiției, cei care mai erau văzuți cu pălărie după data de 15 august erau luați în râs. Totodată, este interzis scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb și dormitul pe prispă.

În Postul Sfintei Marii nu se fac nunți. Sezonul se deschide după 15 august și ține până la intrarea în postul Crăciunului.

În această zi, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii și să le ajute să nască bebeluși sănătoși.

Potrivit tradiției, în ziua de Sfânta Marie, ciobanii își coboară turmele de oi de pe munte, semn că se apropie finalul anotimpului călduros.

Un alt obicei păstrat cu multă evlavie este culesul florilor și punerea lor la icoane. Se spune că ele au puteri sfinte și tămăduitoare și alină durerile la nevoie. În această zi se culeg floarea numită în popor „mâna Maicii Domnului” și se pune în apa în care te speli. Se spune că are puterea de a te păstra frumos, sănătos, ferindu-te de boli. O altă superstiție arată că nu e bine ca fetele să-și taie părul și să-l arunce la gunoi.