Evenimentul Zilei > Actualitate > Poştaşii şi-au vărsat tolba necazurilor în faţa Guvernului
Poştaşii şi-au vărsat tolba necazurilor în faţa Guvernului

Poştaşii şi-au vărsat tolba necazurilor în faţa Guvernului

Mii de angajaţi ai Companiei Poşta Română din toată ţara au protestat, sâmbătă, în Piaţa Victoriei, cerând creşterea salariilor, condiţii de muncă decente şi încetarea impunerii de a efectua muncă neplătită.

Protestatarii, membri ai Sindicatului Lucrătorilor  Poştali din România (SLPR), dar şi din alte organizaţii sindicale, au venit sâmbătă dimineaţă, cu autocare. Lucrătorii poştali au scandat "Hoţii" şi "Demisia". Pe bannere se vedea scris; "Vrem concedii de odihnă, nu doar pe hârtie ci şi faptic!", "Uniţi vom căpăta drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă" şi "Vrem salarii decente". Preşedintele SLRP, Matei Brătianu, i-a îndemnat pe sindicalişti la solidaritate, „pentru că altfel ăştia fac numai ce vor”. Liderul sindical a iterat priorităţile angajaţilor. „Prima revendicare este majorarea de salarii, dar conducerea v-a transmis să mai aveţi şi voi puţină răbdare. Am mai cerut să se plătească amenzile pentru şoferii care parchează neregulamentar, pentru că nu au unde şi nici nu au ce face, că ei sunt în timpul serviciului şi trebuie să îşi facă treaba”, le-a spus preşedintele SLPR, Matei Brătianu, protestatarilor.

Liderul sindical a mai spus că a cerut conducerii companiei să înceapă să introducă la conducere criterii de performanţă, abia după aceea şi în rândul lucrătorilor poştali, în condiţiile în care angajaţii sunt acuzaţi că se opun criteriilor de performanţă.

“Directorul adjunct Rareş Stanciu mi-a transmis aseară că suntem în campanie electorală. Ca să ştiţi şi voi şi să spuneti şi colegilor, nu avem în ce campanie să fim pentru că alegerile SLPR au fost anul trecut, iar campanie politică, nici atât. I-am explicat că este campanie socială”, a mai spus Brătianu.

Protestul a fost organizat de Sindicatul Lucrătorilor  Poştali din România, organizaţie sindicală cu peste 20.000 de membri.

Principalele revendicări ale sindicaliştilor vizează creşterea salariilor, asigurarea condiţiilor de muncă decente, acordarea efectivă a concediilor de odihnă, compensarea de către stat a cheltuielilor efectuate de Poşta Română pentru furnizarea serviciului universal, obligaţie impusă Poştei prin decizia ANCOM şi anularea datoriilor Poştei Române, provenite din amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei. Ei au mai cerut încetarea impunerii, de către conducerea Companiei Naţionale Poşta Română, a efectuării de muncă neplătită, efectuată la ordin de către factori poştali, agenţi, mânuitori de valori, şoferi, oficiante, diriginţi. 

O delegație a sindicaliștilor din Poșta Română au intrat la discuţii la sediul Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI), cu ministrul Marius Bostan, secretarul de stat Radu Dorcioman, precum și cu vice-premierul Costin Borc pe marginea listei de revendicări a poștașilor, a anunţat ministerul.

În luna martie, Alexandru Petrescu, directorul general al Companiei Naționale „Poșta Română” (CNPR), afirma, într-un comunicat de presă, că instituția nu își permite o nouă majorare salarială, după cea realizată la începutul anului trecut, în condițiile în care necesarul de investiții este uriaș. Potrivit datelor oficiale, Poșta Română a înregistrat, anul trecut, un profit brut de 19,2 milioane de lei (4,3 milioane de euro), iar cheltuielile cu investițiile au crescut cu peste 24%, față de 2014, în timp ce cheltuielile totale s-au diminuat cu aproximativ 7%.