Poștașii amenință cu greva generală. Pensiile, în mare pericol

Poștașii amenință cu greva generală. Pensiile, în mare pericol Sursa foto: arhiva EVZ

Miercuri dimineaţa, între orele 8:00 - 10:00, membrii Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) au întrerupt lucrul, în cadrul unei greve de avertisment de două ore prin care solicită o creștere a veniturilor salariale și a sporului de loialitate, au anunţat liderii sindicali. Greva de avertisment ar putea fi urmată de o grevă generală a poștașilor, dacă revendicările sindicaliștilor nu vor fi rezolvate.

Ar putea fi declanșată greva generală a poștașilor

"La momentul de faţă, peste două treimi din salariaţii Poştei Române sunt la nivelul minim de subzistenţă, aceştia fiind salarizaţi cu salariul minim pe economie. Raportat la această situaţie, revendicările pe care le-am avut în cadrul negocierilor colective, a fost vorba despre o creştere salarială de 400 de lei net şi o creştere a sporului de loialitate cu un procent între 5% şi 10%. Restul a fost să se menţină textul contractului colectiv de muncă în forma în care a fost agreat la negocierea anterioară textul care reglementează în general drepturile şi obligaţiile părţilor prin contractul de muncă. Nu s-a ajuns la niciun consens până la momentul de faţă", a afirmat marţi vicepreşedintele BNS, Mircea Burlacu, într-o conferinţă de presă.

În timpul grevei de avertisment, reprezentanţi ai lucrătorilor poştali au fost prezenţi în faţa sediilor centrale ale Poştei Române din aproape toate judeţele ţării, precum și în fața sediului central, din București, al Companiei Naţionale "Poşta Română" (CNPR).

Mircea Burlacu, a mai anunţat marţi și faptul că în cazul în care situaţia negocierilor privitoare la contractul colectiv de muncă nu se va rezolva într-un termen rezonabil de 2 şi 5 zile va fi declanşată o grevă generală, prin care se va opri lucrul în compania Poşta Română.

Ne puteți urmări și pe Google News

Greva poștașilor ar perturba activitatea instanțelor

În cazul în care s-ar ajunge la greva generală, consecințele vor fi extrem de srioase, avertizează liderul sindical. Acesta amintește că peste 5 milioane de pensionari își primesc pensiile prin intermediul Poștei Române, iar acestora li se adaugă și beneficiarii ajutoarelor sociale.

„Nu în ultimul rând, ţinând cont că Poşta Română distribuie toate citaţiile şi convocările de ordin procedural ale instanţelor de judecată, problema de disfuncţionalitate în cadrul ţării va fi una majoră", a mai spus vicepreşedintele BNS, Mircea Burlacu.