Marea nedreptate din sistemul de pensii. Blestemul cu salariul minim

Marea nedreptate din sistemul de pensii. Blestemul cu salariul minim Sursa foto: Arhiva EvZ

Cea mai mare nedreptate din sistemul de pensii. Oamenii care au muncit zeci de ani pe salariul minim pe economie, dar au contribuit în tot acest timp, primesc tot atâția bani precum cei care n-au muncit deloc și primesc indemnizația minimă socială.

Marea nedreptate din sistemul de pensii. Cei care nu au avut nicio activitate profesională au o pensie minimă garantată de stat în valoare de 1.125 de lei. Adică la fel cu pensia primită de cei care au muncit pe salariul minim. Acum crescută la 1281 de lei, după mult-anunțatele majorări.

Promisiuni pentru cei cu pensii potrivit salariului minim

Acum, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, promite că această nedreptate va fi corectată. Ea a mai spus că la indemnizația minimă socială sunt incluși pensionarii care au contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat timp de 35 de ani, acoperind astfel stagiul complet de cotizare, dar au avut salariul minim pe economie pe parcursul întregului acestui interval de timp.

pensionari

Pensie mărită pentru anumiți pensionari. Sursa foto: arhiva EVZ

Pe actualele reglementări, venitul din pensie pe care-l primesc este tot de 1.125 de lei, cât era până anul trecut, dar 1.281 de lei, de la 1 ianuarie 2024.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Muncii a promis că în noua lege se va ține cont de contribuție. Ea a adăugat că se vor acorda puncte de pensie contributive pentru sporurile nepermanente, pentru care s-au reținut și achitat contribuții de asigurări sociale, dar și puncte de stabilitate.

Punctele de stabilitate reprezintă bonusuri sau puncte suplimentare acordate pensionarilor care au muncit peste 25 de ani.

Schimbări la calcului pensiilor

Mai mulți bani pentru pensionari din septembrie 2024. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mai mulți bani pentru pensionari din septembrie 2024. Sursa foto: Arhiva EVZ

Potrivit noilor reglementări, cei care au contribuit între 25 și 30 de ani vor primi un punctaj suplimentar de 0,5 puncte pe an. Iar cei care au plătit la fondul de pensii obligatorii de stat între 30 și 35 de ani vor primi un punctaj suplimentar de 0,75 de puncte pe an.

În baza acestor puncte de stabilitate, cei care acum primesc aceiași bani precum cei care n-au muncit și n-au contribuit ar putea beneficia de o creștere a punctajului.

Cât ar putea fi noile pensii

Iar în baza punctajului superior, ar putea avea parte de o creștere a pensiei.

Dar toate acestea se vor petrece abia după recalculare, adică după 1 septembrie 2024.

Estimările arată că, dacă a contribuit o perioadă foarte lungă, un pensionar ar putea să primească, pe baza așa-numitelor puncte de stabilitate, o creștere de până la 87%, ajungând la pensii de circa 1.900 de lei, potrivit româniatv.net.