Cel mai fericit pensionar din România. Pensie de 20.000 de euro lunar. Explicații oficiale
- Ionel Sclavone
- 11 ianuarie 2024, 17:49
Primele cinci cele mai mari pensii din România sunt bazate pe contributivitate și sunt încasate de persoane care au cotizat la fondurile de pensii publice. Sumele plătite de casele de pensii după indexarea din ianuarie ajung la aproximativ 20.000 de euro.
Pensiile cele mai mari din România nu sunt speciale, așa cum am fi înclinați să credem. În topul celor mai mari sume plătite, de casele de pensii, sunt persoane care au contribuit la fondul public. Cel mai mult, încasează, după aplicarea indexării din ianuarie, de 13,8%, un pensionar căruia i s-a stabilit o pensie de 21.718,274 de lei brut.
Pensiile uriașe încasate de români
Cea mai mare pensie din România avea o valoare brută de 95.423 de lei, înainte de indexarea cu 13,8%, din ianuarie. După un calcul simplu, rezultă că beneficiarul primește, din această lună, 21.718,274 de lei brut. Valoarea netă, calculată după reținerea impozitului de 10%, ajunge la 95.600 de lei.
Conform informațiilor oficiale, vehiculate la finalul anului trecut, primele cinci cele mai mari pensii din România sunt realizate pe bază de contributivitate. Acestea aparțin unor foști lucrători din sistemul bancar. Următoarele cinci, din Top 10, sunt pensiile speciale încasate de magistrați.
A doua pensie din România avea o valoare brută, înainte de indexare de 71.417 lei. După aplicarea procentului de 13,8%, suma a crescut la 81.272,5 lei. Cea de-a treia pensie ca valoare brută atingea 68.981 de lei, adică 78.500 de lei. În top 5 pensiile din România se mai regăseau sume brute de 64.522 lei și 60.352 lei, înainte de aplicarea indexării de 13,8%.
Cum s-a ajuns la aceste sume uriașe
Pensiile pe care le-am prezentat mai sus sunt încasate de foști lucrători în sistemul bancar, unde și salariile sunt foarte mari. Cum au ajuns acești oameni să primească sume atât de consistente, a explicat o fostă directoare a Casei Naționale de Pensii Publice. Doina Pârcălabu a arătat cine poate beneficia de o asemenea sumă.
„Dacă discutăm de o pensie bazată pe contributivitate, această discrepanţă nu putem să o eliminăm pentru că discutăm de principiul de bază, cel al contributivităţii. Probabil că este o persoană care a avut nişte salarii foarte-foarte mari într-un număr semnificativ de ani, care au condus la o pensie atât de mare”, a precizat Doina Pârcălabu, despre pensiile uriașe.
Potrivit spuselor sale, legislația în domeniul pensiilor a fost modificată, de-a lungul anilor, și s-a ajuns la astfel de situații. Inițial, un pensionar nu putea încasa o sumă mai mare de cinci salarii medii brute pe economie.
„În varianta iniţială a legii pensiilor, exista un instrument care nu permitea permită sume atât de mari în momentul în care o persoană ajungea să acceseze beneficiu care se cheamă pensie. Baza de calcul era plafonată la cinci salarii medii brute pe economie şi numai la această de bază de calcul se plăteau şi contribuţiile”, a arătat fosta șefă a CNPP, conform Antena 3.
Pensiile uriașe au apărut după 2007
Doina Pârcălabu a explicat cum s-a ajuns la pensii de stat de ordinul a zeci de mii de euro pe lună. Acest lucru s-a întâmplat din 2007, când a fost modificată legislația legată de pensiile românilor.
„Din 2007 intervenţiile legislative şi dorinţa de a încasa cât mai multe contribuţii şi deciziile politice la momentul respectiv au eliminat acest plafon astfel încât s-a plătit contribuţie pentru toate sumele încasate. Probabil, este o persoană care a lucrat la o firmă unde salariile au fost de zeci de mii de euro şi echivalentul în lei a condus la astfel de pensii”, a mai spus Doina Pârcălabu, secretar de stat în Ministerul Familiei.