Portretul unui escroc și criminal nazist: Dries Riphagen (1909-1973)

Portretul unui escroc și criminal nazist: Dries Riphagen (1909-1973) Portretul unui escroc și criminal nazist: Dries Riphagen (1909-1973); Sursa foto: Wikipedia

Dries Riphagen s-a născut la 7 septembrie 1909 în Olanda, la Amsterdam. Era al optulea copil dintr-o familie din metropola olandeză. Numele său complet a fost Bernardus Andreas Riphagen.

Micul Dries cum i se spunea, și-a pierdut mama la șase ani, iar tatăl lui, angajat al Flotei Regale a Țărilor de Jos s-a recăsătorit lăsându-și copiii în voia sorții.

În 1923, la 14 ani, tatăl l-a trimis pe Dries la Marină, unde acesta a lucrat ca simplu matelot un an de zile până în 1924. Până în 1926, a lucrat pentru Standard Oil, în SUA. Din 1926, timp de câțiva ani, a intrat în lumea interlopă a Americii unde a deprins apucăturile de gangster. Asemănarea lui cu Al Capone i-a atras porecla de mai târziu în Olanda, unde Dries a revenit, fără să se lase sedus de „visul american”.

Nu se știe în ce context, a venit în contact cu ideile naziste, dar cert este că Dries Riphagen a devenit rapid membru al facțiunii naziste olandeze care dorea ca Olanda să ajungă în granițele celui de Al Treilea Reich.

Ne puteți urmări și pe Google News

În particular, s-a amestecat în lumea interlopă din Amsterdam unde a făcut comerț cu bijuterii, mașini furate, a întreținut o rețea de prostituție.

După ocuparea Olandei în cel de Al Doilea Război Mondial, a intrat în Sicherheit Dienst (SD - Serviciul de Siguranță), unul din serviciile secrete germane și a făcut parte din Oficiul Central pentru Emigrația Evreilor. În plus, a lucrat din 1942 pentru Wim Hanneike acesta fiind liderul unei „coloane” de 50 membri, un fel de „coloana a 5-a” care căuta evreii care se ascundeau.

În  martie 1943, a interceptat peste 3000 de evrei care se ascundeau. În funcție de calitatea prizonierului, el primea între 7 și 40 guldeni de persoană. În 1944, după ce grupul a fost dizolvat, el s-a alăturat lui Hoffmann, unde a continuat să vâneze evrei bogați. Îi convingea ca aceștia să îi treacă pe numele lui casele, bijuteriile și conturile, iar apoi în loc să le faciliteze fuga îi denunța la SD.

Simțind că războiul va fi pierdut de Germania, a transferat averea sa în bănci din Elveția și chiar în Belgia și apoi a trecut în rândurile rezistenței anti-naziste dar și aici a lichidat un erou al rezistenței pe  Gerhard Badrian.

În 1945-1946,  pentru că era acuzat de uciderea a 200 evrei, Dries Riphagen s-a ascuns apoi a fugit la Huesca în Spania. Aici a fost recunoscut și prins, dar un preot iezuit l-a ajutat să fugă. El a avut un bagaj în care a ascuns diamante, în tocul pantofilor, în cămăși. Așadar, preotul i-a făcut rost de o nouă identitate.

A stat ascuns la Madrid, stat franchist, până la 21 martie 1948, apoi a fugit în Argentina.

Aici, el s-a confruntat cu o cerere de extrădare, dar legăturile sale cu oameni influenți din Argentina i-au creat posibilitatea să devină un fel de aghiotant al dictatorului argentinian Juan Peron în chestiuni de servicii secrete și contraspionaj axat pe opoziția comunistă contra lui Peron.

După răsturnarea de la putere a lui Juan Peron, Dries Riephagen a revenit în Europa, locuind în Germania, Spania și Elveția. Vânătorii de naziști l-au reperat în 1973 la Madrid, dar deja el plecase la Montreux în Elveția pentru a se trata de cancer. Pe tot parcursul ultimei părți a vieții. Dries Riephagen și-a oferit serviciile unor doamne bogate, care i-au asigurat un trai îmbelșugat.

A murit la Montreux la 17 mai 1973. În 2010 a apărut o carte despre viața lui, iar în 2016, a fost realizat în Olanda un film artistic pe care televiziunea olandeză de stat l-a difuzat în trei episoade în anul 2017.