Al Doilea Război Mondial: Secretul subteran care a influențat victoria! Se ieșea la suprafață o singură dată la 14 zile. FOTO

Al Doilea Război Mondial: Secretul subteran care a influențat victoria! Se ieșea la suprafață o singură dată la 14 zile. FOTO sursă: CNN

La o adâncime de 73 de metri sub traficul și agitația din Piccadilly, Londra se află un labirint de coridoare și camere întunecate ca smoala, rareori văzut și vizitat, peste care domnește tăcerea. Puțini știu, însă, că acesta a jucat un rol vital în cursul istoriei secolului XX.

Jurnaliștii străini au avut ocazia de a se strecura în spatele ușii stației de metrou abandonate din Down Street și de a coborî la lumina torțelor în ascunzătoarea din Al Doilea Război Mondial, de unde au fost coordonate campanii precum debarcările din Ziua Z și evacuarea de la Dunkerque.

Prim-ministrul britanic Winston Churchill s-a adăpostit aici - în secret - în noiembrie și decembrie 1940, când campania de bombardamente germană cunoscută sub numele de „The Blitz” era la apogeu, iar o echipă de 40 de persoane a lucrat aici zi și noapte pentru a plănui următoarele mișcări de război.

În timp ce cunoscuta Churchill War Rooms, un centru de comandă al guvernului britanic pe toată durata războiului, este deschisă publicului ca parte a Imperial War Museum, tururile din Down Street reprezintă o încântare mult mai rar întâlnită.

Ne puteți urmări și pe Google News

Secretul celui de-al Doilea Război Mondial

Istoricul Siddy Holloway a întâmpinat jurnaliștii CNN la nivelul solului, unde arcadele distinctive ale fațadei cu faianță de țiglă de nuanță sângerie sunt încă aceleași ca la multe alte stații de metrou edwardiene celebre pe care le-a proiectat inclusiv Covent Garden și Russell Square.

Stația de metrou Down Street a fost deschisă în 1907 și deservea linia Piccadilly, dar în 1932 fusese deja închisă. Situată în inima bogatului district Mayfair, era o stație subutilizată, deosebit de adâncă, însă, și în care existau pasaje lungi care conduceau pe sub artera aglomerată Piccadilly.

Cu toate acestea, după șapte ani de nefolosire, explică Holloway, „toate lucrurile care au făcut-o neviabilă ca stație au făcut-o absolut perfectă pentru buncărele secrete în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”.

Când a fost declarat război, în 1939, Down Street a fost transformată în câteva zile în noul sediu al Comitetului Executiv al Căilor Ferate și avea să joace un rol crucial pentru deplasarea trupelor, cailor și echipamentelor militare.

Birouri subterane: Angajații ieșeau la aer o dată la 10-14 zile

Coborând pe peroane, se observă în mod cert că aceasta este o stație de metrou ca niciuna alta. Indicatoare vechi indică diverse căi de acces „Către birouri” și „Sala Comitetului”, urmele de creion fiind încă vizibile în unele zone. Gips-cartonul de culoarea muștarului se agață de gresie - vestigii ale unei încercări de a crea un mediu asemănător cu cel al unui birou - în timp ce podeaua a fost nivelată pentru a crea piscina de dactilografiere unde până la opt secretare tastau mesajele necesare.

Personalul angajat a lucrat în zona subterană în schimburi de până la 12 ore, adesea peste noapte, ieșind la suprafață pentru a lua aer doar la fiecare 10-14 zile. Băi și toalete murdare - asta a mai rămas din instalațiile sanitare, în timp ce funinginea ascunde tapetul cu modele din dormitoarele directorilor.

Cu toate acestea, aici a existat opulență pe acea vreme. „Cei care trăiau în buncărele și adăposturile de aici nu aveau rații în timpul războiului”, spune Holloway. Feluri de mâncare multe mai sofisticate erau servite aici civililor. Exista o bucătărie cu personal complet și două săli de mese, cu personal de așteptare. Se pregăteau și se consumau 27.000 de mese în fiecare an.

Whiskey Brandy și trabucuri pentru angajații din subteran

Camerele de război, aflate la aproximativ un kilometru și jumătate de Down Street, de cealaltă parte a Palatului Buckingham, erau subterane, dar nu și rezistente la bombardamente. „Dacă ar fi primit o lovitură directă, i-ai fi distrus pe toți cei care se aflau acolo”, spune Holloway. „Până în noiembrie 1940, oamenii [începuseră] să se teamă pentru viața lui Winston Churchill”, mai precizează istoricul.

Ralph Wedgwood, președintele instalației din Down Street și fratele deputatului britanic Josiah Wedgwood, l-a convins pe Churchill să vină la Down Street „pentru că este atât de aproape de sediul puterii”, spune Holloway.

„Este foarte confortabil, este foarte privat, este foarte bine aprovizionat cu Brandy și trabucuri și alte lucruri de acest gen”, mai adaugă ea.

Churchill a înnoptat aici de cel puțin cinci ori în iarna anului 1940, după ce a fost strecurat la nivelul solului și apoi, prezența sa a fost ascunsă de majoritatea personalului de pe Down Street. Deși dormea pe un pat de tabără modest, în sala de mese a executivului, și-a trăit viața bine, relatează CNN. Funcționarul public John Colville a notat în jurnalele sale că la Down Street erau tratați cu caviar, șampanie Perrier-Jouet și Brandy 1865.

Vizite turistice pe celebrele străzi ale Londrei

Celelalte tururi în secretele Londrei, care se reiau pentru prima dată din martie 2020, vizează gările și tunelurile dezafectate de la Euston, Moorgate și Aldwych, toate cu caracter și istorie unice.

Aldwych, una dintre cele mai faimoase străzi din Londra, a oferit adăpost londonezilor obișnuiți în timpul campaniei de bombardament germane împotriva Marii Britanii numită Blitz. Pe această cale rutieră au fost filmate mai multe scene celebre de film, inclusiv episoade din „Darkest Hour” și „Sherlock”.

Tururile turistice din Down Street și Euston vor avea loc între 15 ianuarie și 13 februarie 2022, în timp ce tururile din Moorgate și Aldwych vor fi susținute între 2 și 27 martie 2022. Vizitele pe Down Street au cel mai mare preț, de 85 de lire sterline pentru adulți și 80 de lire sterline cu reducere (112 și 106 dolari). Biletele vor fi puse la vânzare pe 3 decembrie, dar trebuie să se țină cont de faptul că se vând foarte, foarte repede.