Expoziția „Aripi și stele – La Porțile Sacrului”, a artistului plastic George Tzipoia, poate fi vizitată la Biblioteca Națională a României
Aripi și stele – La Porțile Sacrului” este o expoziție care îți taie răsuflarea. „Portretele lui Christ” stau cuminți pe simezele galeriei Bibliotecii Naționale și, parcă, abia după ce te îndepărtezi, vezi, sau simți, sau auzi suferința.
„Mă învârt fără sfârșit în jurul omului. Crucificarea este a lui. Sarcofagul este iarăși al omului, forma și verticalitatea corpului său văzute în absolut sintetizat. Sarcofagul, ca relicvă a propriei mele materii alcătuitoare. (...). Toate imaginile sunt de fapt «portrete», portretele lui Christ, transpuse în imagini neconvenționale. Cum omul «e» Dumnezeu, cum Dumnezeu «sălășluiește» în el, tot așa el exprimă întreaga greutate ce o poartă în suflet, cu ușurința și bucuria, cu gravitatea și reculegerea pe care El, Dumnezeu, i-o comunică în actul nefiresc și rar al iluminării creatoare. Omul este această săgeată pe verticală, al cărei vârf țintește cosmosul și deopotrivă inima, acest cosmos la scară umană”, spune George Tzipoia.
Dar nu e vorba numai de suferință, numai de sacrificiu, e vorba și de înălțare, de speranță, printre stele și galaxii, și aripi. De la suferință, la sarcofag, de la aripi, la stele, stele înaripate. Este o continuitate, este o evoluție, este speranță.
Aniversare
Spațiile Symposium și Euphoria, ale Bibliotecii Naționale, generoase și luminoase, se potrivesc bine cu lucrările maestrului George Tzipoia. Aripile și stelele, cosmosurile și timpul s-au așezat cu mișcare lină de fluture pe simeze.
Expoziția este una aniversară, pentru că maestrul George Tzipoia a împlinit 70 de ani. Expoziţia rămâne deschisă până duminică, 12 iunie 2016. Intrarea este liberă.
„Destine artistice, Țipoia și Tzipoia”, la Galeria Romană
În data de 24 mai 2016, de la ora 19.00, la Galeria Romană din București, va fi deschisă expoziția „Destine Artistice, Țipoia și Tzipoia”, în care lucrările lui George Tzipoia vor fi expuse alături de cele ale tatălui său, Alexandru Țipoia. Cele două expoziții sunt dedicate memoriei lui Alexandru Țipoia și operei sale de excepție.