Porţia de sushi, hamburgerul corporatiştilor

Porţia de sushi, hamburgerul corporatiştilor

Cel mai ieftin sushi din Bucureşti costă 30 de lei. Fileurile nu rezistă mai mult de 24 de ore din momentul preparării. 7.000 de bucureşteni au comandat cel puţin o dată sushi, o cifră deloc mare.

Deşi în România se deschid tot mai multe restaurante cu specific oriental, piaţa de sushi este încă la început, iar românii nu prea se înghesuie să mănânce peşte crud cu orez. În primul rând, preţurile sunt destul de mari, chiar şi pentru sushiul comandat acasă. De pildă, dacă la un fast-food mănânci un meniu cu 14 lei, cu aceeaşi sumă îţi cumperi trei bucăţele de peşte cu orez ce au în total 90 de grame.

"Nu e ca un hamburger"

"E un aliment de nişă. Nu e ca un hamburger sau ca pizza", spune Simona Petrescu, director de vânzări la Sushi Mania, o companie specializată pe livrări la domiciliu. "Sushi ieftin îl mănânci acasă. Avem preţuri mai mici decât la restaurant, dar mai mari decât la multe alte alimente", continuă ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

În mod normal, ca să te saturi trebuie să mănânci 8-10 bucăţi de sushi. Livrat acasă, un meniu cu 16 bucăţi costă 48 de lei, iar unul cu 10 bucăţi poate fi cumpărat cu 38 de lei.

O altă variantă pentru sushi ieftin este supermarketul, de unde se pot cumpăra 20 de bucăţi, adică două porţii, la preţul de 40 de lei.

"Românii sunt obişnuiţi cu slănină afumată"

Specialitate japoneză, sushi se prepară cel mai adesea din peşte crud şi orez acrit cu oţet. "Nu toată lumea e educată să mănânce sushi. Nu există o cultură pentru aşa ceva. Când cineva aude de peşte crud, mai bine mănâncă o shaorma. Dar încercăm să-l facem un aliment accesibil tuturor", spune şi Loredana Dumitru, director general al companiei.

"Gustul de sushi e foarte delicat. Românii sunt obişnuiţi cu gustul de sarmale, de slănină afumată - gusturi extrem de pregnante", o completează Petrescu.

Pe de altă parte, sushi este foarte sănătos: nu are grăsimi şi are puţine calorii. Începătorilor li se recomandă să mănânce iniţial sushi preparat termic, nu crud. Printre românii interesaţi de acest fel de mâncare, cel mai popular este sushi cu somon, urmat de creveţi şi de ton, arată Petrescu.

Peşte congelat pe vasele de pescuit

Vânzarea de sushi încă este simbolică în România, consideră ea, piaţa fiind destul de restrânsă tocmai din cauza exotismului produsului. Până acum, Sushi Mania a livrat această specilitate japoneză pentru 7.000 de clienţi din Bucureşti şi din Ilfov. În medie, au 30-50 de comenzi pe zi, multe de la mari companii. Sushi se prepară numai din peşte de apă sărată (somon, ton, macrou), din creveţi, caracatiţă sau sepie.

"Se găsesc la noi, dar nu de calitate bună. Ceea ce se găseşte în supermarketuri este carne destinată preparării termice", explică Petrescu. Din acest motiv, carnea pe care o folosesc este cumpărată din Italia, Germania sau Norvegia şi nu a fost ţinută în frigider: peştii prinşi de navele de pescuit au fost congelaţi pe vas, la scurt timp după ce au fost scoşi din apă.

"Piaţa fructelor de mare e scumpă oriunde în lume"

"Ajunge aici congelat. Fiind congelat la bordul navei, are un grad de prospeţime mai mare decât cel refrigerat. Dacă încerci să mănânci după 12 zile somon crud ţinut la frigider se simte diferenţa în fibră. Nici gustul nu mai rămâne acelaşi. Când mănânci peşte crud, carnea trebuie să fie de o calitate ireproşabilă", arată directorul de vânzări.

"Piaţa fructelor de mare e scumpă oriunde în lume, la noi cu atât mai mult cu cât nu avem pescuit local. Poziţia geografică ne dezavantajează din acest punct de vedere", precizează Petrescu.

În general, peştele crud folosit pentru sushi trebuie să stea minimum patru zile congelat ca să se distrugă bacteriile.

Termen de valabilitate: 24 de ore

Produsul este unul foarte perisabil. De pildă, din momentul în care a fost preparat, sushi are un termen de valabilitate de numai 24 de ore. Din acest motiv se produce numai după primirea unei comenzi.

"Orezul se usucă, nu mai e la fel de proaspăt şi de gustos. Peştele ţine şi zece zile în frigider, nu se alterează, dar la 72 de ore nu mai are aceeaşi textură", explică Petrescu. "Nu toată lumea e educată să mănânce sushi. Când cineva aude de peşte crud, mai bine mănâncă o shaorma." LOREDANA DUMITRU, director general al companiei Sushi Mania

OFERTĂ

Unde mai puteţi mânca sushi în Capitală

Restaurantul Zen Sushi

  • "Sushi lunch" cu 9 bucăţi de sushi: somon, lup de mare, macrou, crevete, omletă japoneză, maki (rulouri de orez şi legume învelite în alge; poate avea şi peşte) - 40 de lei
  • "Mix sushi" cu 20 de bucăţi: creveţi, somon, caracatiţă, lup de mare, ton, maki - 80 de lei

Restaurantul Sushi Ko

  • Meniu "Islander" cu 18 bucăţi de sushi: crab, creveţi, somon, peşte alb - 80 de lei
  • Meniu "Sushi Combo" cu 16 bucăţi de sushi: somon, ton, creveţi, crab - 105 lei
  • Meniu "Shake Mix" cu 21 de bucăţi de sushi: somon, ton, crab, peşte alb, maki - 80 de lei

Restaurantul Maiko

  • Meniu "Irogawara" cu 8 bucăţi de sushi: ţipar afumat, ton alb, somon, ton şi avocado cu cremă de brânză japoneză - 64 de lei