Portabilitatea ar putea schimba "harta" telefoniei

Portabilitatea ar putea schimba "harta" telefoniei

Posibilitatea mutării numărului de telefon în altă reţea va creşte competitivitatea în piaţă şi va duce la reducerea diferenţelor dintre ofertele operatorilor, a declarat ieri preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii (ANC), Dorin Liviu Nistoran.

În România, orice utilizator poate, începând de ieri, să treacă la un alt operator de telefonie mobilă păstrându-şi numărul. Mai mult, baza de clienţi a operatorilor din România este foarte probabil să se schimbe, dacă ne uităm la datele statistice din celelalte state membre UE, unde măsura a fost impusă.

„În Uniunea Europeană, de la lansarea acestui serviciu în 2003, aproape 47 de milioane de persoane au renunţat la serviciile unui operator de telefonie mobilă în favoarea altuia fără schimbarea numă rului actual“, a declarat ieri Martin Selmayr, purtătorul de cuvânt al comisarului UE Viviane Reding. Cei mai mulţi utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă care şi-au portat numărul s-au înregistrat în Finlanda. Acolo 68% dintre utilizatori şi-au mutat numărul în altă reţea.

Pe locul doi se află Danemarca, unde 42% dintre utilizatorii de telefonie mobilă au schimbat operatorul. Liderii pieţei, Orange şi Vodafone, au declarat, în urmă cu aproape o săptămână, că nu cred că portabilitatea va avea o influenţă semnificativă asupra bazei de clienţi a operatorilor autohtoni.

Ne puteți urmări și pe Google News

În privinţa telefoniei fixe, datele arată că aproape 19 milioane de abonaţi din statele membre UE şi-au portat numărul de telefon către alt operator de profil. Cele mai multe numere fixe portate sunt consemnate în Olanda - circa 4 milioane, şi în Spania - peste 3 milioane.   NOI SERVICII   Cosmote, aproape de o licenţă 3G   ANC a anunţat ieri că a început elaborarea unui proiect de decizie prin care operatorii GSM care deţin licenţe în benzile de frecvenţă 900 şi 1.800 MHz să poată furniza servicii de telecomunicaţ ii de generaţia a treia (3G). Această tehnologie permite viteze mai mari de transfer a datelor, precum şi servicii avansate, precum apelarea video. Intenţ ia ANC vine în urma unei recomandări a Comisiei Europene. Principalul beneficiar al acestei decizii va fi operatorul Cosmote România, care a pierdut una din ultimele două licenţe 3G.