Preşedintele partidului Noua Democraţie, Antonis Samaras, are mari şanse să îşi aducă formaţiunea la guvernare şi să se instaleze în fotoliul de premier ocupat, din 2009, de Georgios Papandreou, căruia îi cere demisia de câteva zile. Această perspectivă provoacă însă îngrijorare la Paris, Berlin şi în alte cancelarii europene, unde Samaras este văzut ca un "populist imprevizibil", sub conducerea căruia Grecia ar putea să devieze de la programul de austeritatea convenit cu creditorii săi externi, scrie cotidianul "Wall Street Journal".
De la începutul anului, Antonis Samaras nu a făcut decât să provoace furia autorităţilor din zona euro, prin refuzul de a susţine planul acestora privind reducerea uriaşului deficit bugetar al Greciei.
În locul austerităţii, Samaras a pledat pentru reduceri de taxe, sfidând astfel Germania şi Franţa, care au subliniat că "nu sunt pregătite să-i finanţeze dorinţele", adaugă sursa citată.
Atacat de Nouriel Roubini
Economistul american Nouriel Roubini a lansat, pe Twitter, un atac dur la adresa partidului Noua Democraţie, opinând că acesta şi-a pierdut credibilitatea din cauza modului în care a gestionat economia Greciei în perioada 2004-2009, când s-a aflat la guvernare.
"Corupţii care au urcat deficitul bugetar la 15% din PIB şi a minţit cu neruşinare în legătură cu acest lucru vor, acum, să conducă din nou guvernul Greciei. Vulpea greacă – partidul Noua Democraţie – care a dat iama în coteţul găinilor vrea acum să îl păzească", a avertizat Roubini. 
Euro, mai important decât Grecia
Premierul olandez Mark Rutte a declarat, ieri, că moneda unică europeană este "mai importantă" decât apartenenţa Greciei la zona euro, relatează AFP.

"Credem că este foarte important să evităm un faliment al Greciei, în interesul zonei euro", a afirmat Rutte într-o conferinţă de presă desfăşurată la Haga, la finalul şedinţei săptămânale a consiliului de miniştri. "Însă, în final, euro este mai important decât Grecia, decât apartenenţa sa la zona euro", a adăugat premierul olandez. Calificând drept "un lucru bun" faptul că Grecia a renunţat la ideea unui referendum asupra planului de salvare a ţării, Mark Rutte a insistat asupra necesităţii ca guvernul de la Atena să aplice în totalitate şi cât mai curând măsurile prevăzute de pachetul de ajutor definitivat la Bruxelles, în timpul summitului european din noaptea de 26 spre 27 octombrie.
Grecia trebuie să clarifice, cât mai repede posibil, următoarele etape pe plan intern pentru a aproba planul de ajutor convenit de liderii din zona euro, a spus şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/f_ZuwFXwldA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
"Vulpea greacă – formaţiunea conservatoare Noua Democraţie – care a dat iama în coteţul găinilor, vrea acum să îl păzească.”
NOURIEL ROUBINI, economist american

Citiţi şi:

  • ESTE OFICIAL: Grecia a informat UE că nu mai face referendum!
  • Grecia se joacă cu focul. Ce urmează pentru zona euro
  • Adio, referendum! Europa răsuflă uşurată. Papandreou vrea guvern de uniune naţională
  • Merkel cere Greciei fapte, nu vorbe când vine vorba de referendum