Populația europeană îmbătrânește ireversibil. Care este situația în România
- Ionel Sclavone
- 13 februarie 2021, 14:50
Populația europeană îmbătrânește ireversibil, conform unui studiu realizat la nivelul Comisiei Europene. Din 101 regiuni afectate de fenoment, 22 se află în România.
Populația europeană îmbătrânește din ce în ce mai mult. Din cele 101 regiuni din Uniunea Europeană afectate cel mai tare de fenomenul îmbătrânirii, în România sunt 22.Informația apare într-un studiu publicat de Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene.
Studiul arată că există un decalaj din punct de vedere demografic între regiunile Uniunii Europene, care se se va adânci. Aceste schimbări de natură demografică sunt influențate de deplasările tinerilor, pentru angajare sau studii. Astfel, unele regiuni prosperă, în vreme cel altele au de suferit.
Conform analizei, îmbătrânirea populaţiei se accentuează în zonele rurale, dar și în cele urbane de nivel mic și mijlociu. Zonele urbane mici şi medii sunt expuse la depopulare din cauză că nu au aceleași facilități socio-economice ca oraşele mari.
Pe cale de consecință, arată studiul, diferenţele de ritm al îmbătrânirii şi depopulării între teritorii pot agrava inegalităţile economice. Acest lucru influențează inclusiv opiniile politice ale localnicilor.
Populația europeană îmbătrânește
Raportul arată că sunt 101 regiuni în UE, care cuprind cam 9% din teritoriu care se confruntă cu un declin demografic. Acesta este cauzat de un spor natural negativ și, în același timp, de depopulare. Numărul oamenilor care pleacă din aceste regiuni este mai mare decât al celor care vin.
Dintre acestea, în Românial sunt 22 de județe, preponderent rurale, din sud, est și din Moldova. Aceasta chiar dacă raportul notează că județul Vaslui e în top 5 regiuni din UE ca natalitate.
Ce propune Comisia Europeană
Analiza arată că tendințele de îmbătrânire sunt ireversibile, pe termen lung. De aceea trebuie gestionate într-un mod cât mai suportabil pentru populație. Se recomandă reducerea costurilor sociale pentru ca impactul social și politic să fie cât mai scăzut și să nu afecteze coeziunea socială.
„Aceste date ne ajută să observăm diversitatea şi dinamicile regionale, pe care le vom folosi pentru a ne orienta mai bine iniţiativele de răspuns la provocările cu care ne confruntăm”, a comentat, Dubravka Suica, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Democraţie şi Demografie.
Executivul comunitar promite că politica de coeziune a UE va contribui la sporirea oportunităţilor economice în zonele depopulate.