În această perioadă se discută cu îngrijorare despre Rezoluția Parlamentului European împotriva României. Textul documentului a fost redactat și a apărut deja în presă. Ludovic Orban a declarat, la Helsinki, că nu se pronunță până nu vede conținutul oficial al Rezoluției.

Tot atunci, PNL va decide dacă europarlamentarii formațiunii vor vota pentru sau împotriva Rezoluției. Documentul pune în dificultate atât PNL, cât și pe președintele Klaus Iohannis, deoarece după discursul premierului Viorica Dăncilă din Parlamentul European, atât Orban, cât și Iohannis au spus că nu susțin nicio măsură de sancționare a României pe plan european.

Potrivit liberalilor, care ar vrea ca Rezoluția să aibă efecte doar asupra Guvernului, nu ar fi oportun să-i ceară lui Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European, să influențeze votul în sensul de a cere ca popularii să nu voteze împotriva României.

Grupurile din PE care susțin Rezoluția „Printre susținătorii inițierii acestei rezoluții sunt inclusiv grupurile ALDE și grupul socialist din care fac parte cele două partide care se află astăzi la guvernare. Oricum, după cum merg lucrurile, candidatul socialiștilor la președinția Comisiei Europene va fi domnul Timmermans și sunt foarte curios cum va face campanie președintele PSD din România în favoarea domnului Timmermans, având în vedere că domnul Timmermans este unul dintre liderii europeni care a exprimat cele mai critice poziții față de derapajele grave de la democrație provocate de autoritățile de la București membre în PES”, a declarat Ludovic Orban.