Popșoi despre „halucinațiile” lui Dodon: „Vrea o lege care a oprit parcursul european al Georgiei”
- Viorica Gheorghe
- 13 august 2024, 07:56
Republica Moldova. Vicepremierul Mihai Popșoi califică drept halucinații declarațiile lui Igor Dodon. Reacția urmează după ce fostul președinte a spus că își dorește și pentru Republica Moldova o lege a „agenților străini”, așa cum a aprobat Rusia, după care și Georgia.
Popșoi despre sabotori și vasali
Popșoi spune că, inițial, a crezut că Igor Dodon ar fi făcut o glumă. Și asta, deoarece „niciun om care ține la țara lui nu putea spune așa ceva”. Totodată, ministrul de Externe califică drept îngrijorătoare situațiile în care liderii politici anunță că-și doresc sabotarea parcursului european al țării.
„Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat pe 7 august că dorește în Republica Moldova o lege „similară cu cea din Georgia”. Inspirată, la rândul ei, din legea „agenților străini” din Rusia. Legea în cauză riscă să lase Georgia fără regimul liberalizat de vize cu UE și să o îndepărteze de familia europeană. Pentru dl Dodon diaspora este electorat paralel, iar Europa, care ajuta Moldova cu milioane de euro donații, este agent străin. Un asemenea demers politic al socialiștilor, împărtășit de unii candidați din cursa prezidențială, comportă riscuri majore pentru viitorul Republicii Moldova. Unii își doresc ca țara noastră să ajungă din nou izolată, fără sprijin, într-o vasalitate totală. Nu vom admite acest lucru”, a replicat Popșoi, într-un mesaj pe pagina sa de socializare.
Totodată, vicepremierul Popșoi accentuează că Republica Moldova a obținut „cu mare greu șansa de a face parte din marea familie europeană” și „niciun agent străin nu va putea stăvili năzuința legitimă a majorității poporului”.
Dodon vrea legi care să reducă la tăcere societatea civilă
Liderul socialiștilor Igor Dodon crede că e nevoie de o reglementare suplimentară a activității organizațiilor neguvernamentale finanțate din fonduri externe. Fostul președinte a declarat că acestea ar fi devenit o putere separată în Republica Moldova.
În context, Dodon a sugerat că e nevoie de o inițiativă legislative „similară celei din Georgia”, care ar încadra ong-urile cu finanțare din străinătate în anumite limite.
Legi clone, în Rusia și Georgia
În data de 3 iunie curent, Parlamentul din Georgia a adoptat legea privind „transparența influenței străine”, care a provocat o criză de proporții.
Legea impune organizațiile care primesc mai mult de 20 la sută din finanțări din străinătate să se înregistreze în calitate de „agenți de influență străină”. Altfel, riscă să fie sancționați dur.
Noile reglementări au fost criticate de comunitatea internațională. Uniunea Europeană și-a revizuit planurile privind Georgia. Opoziția georgiană, care a organizat proteste masive, spune că legea o copie fidel pe cea rusă. Ultima este folosită pentru a-i reduce la tăcere pe oponenții lui Putin.
Zeci de mii de georgieni au încercat să ia cu asalt legislativul de la Tbilisi. Pentru a-i opri, forțele de ordine au folosit tunuri cu apă, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de susținere pentru poporul Georgiei, în timpul protestelor organizate la Tbilisi. Șefa statului a menționat că așa-zisa lege privind „transparența influenței străine” nu are nimic în comun cu democrația.
"Moldova este alături de poporul Georgiei, care dă dovadă de un curaj neclintit și un angajament profund față de democrație și libertate. Le susținem aspirațiile de a consolida instituțiile democratice și de a construi un viitor aliniat cu valorile europene", a scris șefa statului.