Deputaţi PSD, "obligaţi" de partid să susţină cămătăria

Deputaţi PSD, "obligaţi" de partid să susţină cămătăria

Ponta şi Năstase au votat împotriva legii prin care se interzice cămătăria în România. Fără argumente juridice, cei doi lideri ai PSD au fost contra doar pentru că sunt în opoziţie. Alţi deputaţi de la USL au votat pentru. Unul dintre aceştia a recunoscut că nu e de acord cu cămătăria şi că a fost nevoit să dea un vot pe linie de partid. "M-am aliniat, dar în sufletul meu ştiu că e o lege corectă. Eu sunt împotriva cămătăriei", a spus deputatul PSD de Dej, Cornel Itu.

Deşi a fost procuror anchetator şi ştie ce consecinţe nefaste produce cămătăria, liderul PSD, Victor Ponta a votat împotriva legii de condamnare şi incriminare a cămătăriei. Legea, adoptată luni de Parlament a fost susţinută doar de deputaţii PD-L, UDMR, cei independenţi şi o mână de reprezentanţi ai PSD şi PNL.

Contactat prin intermediul secretarei, Ponta nu a oferit niciun argument. Nici Adrian Năstase nu a răspuns insistentelor apeluri telefonice.

De la PSD doar cinci deputaţi au votat pentru lege în timp ce majoritatea covârşitoare - 55 - a fost împotrivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi la PNL lucrurile au stat la fel. Din cei 47 de deputaţi PNL care au fost pre zenţi în sală doar cinci au votat legea în timp ce restul s-au exprimat împotriva ori s-au abţinut.

Ce aduce nou legea?

Până în prezent, infracţiunea de cămătărie nu era incriminată de lege. Orice persoană putea să cadă în plasa cămătarilor, să rămână fără casă sau să plătească dobânzi astronomice care creşteau exponenţial de la o lună la alta.

Prin noua lege, prin cămătar se înţelege persoana fizică ce dă împrumuturi băneşti în schimbul unei camete.

La capitolul pedepse, legea stabileşte că darea de bani cu dobândă, ca îndeletnicire, de către o persoană neautorizată, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Deputatul Mircia Giurgiu, care a iniţiat această lege, a explicat că orice persoană care a fost înşelată de un cămătar, cu acordul tacit al notarilor, poate să depună plângeri penale la Poliţie.

"În urmă cu câţiva ani am primit foarte multe reclamaţii de la persoane din oraşele Dej şi Gherla care au căzut victimele cămătarilor. Atunci, am constatat că există mari probleme şi că există o înţelegere tacită între cămătari, poliţişti sau notari. Toţi erau mână în mână. Au fost persoane din Dej care s-au sinucis din cauza cămătărilor. Apoi a fost cazul comisarului Şoric de la Neamţ şi cazul de la Giurgiu unde interlopii girau împrumuturi pentru politicieni", a spus Giurgiu.

Activitate profund imorală

Deşi liderul PSD, Victor Ponta a votat împotriva acestui proiect, adică pentru ca infracţiunea de cămătărie să nu fie incriminată, alţi deputaţi de la USL au votat pentru.

"Nu puteam să fiu de acord cu cămătăria. Este ceva simplu şi firesc", a explicat Adrian Mocanu, unul dintre deputaţii PSD care au fost în favoarea legii.

"Actuala lege nu ajută foarte mult pentru că cei care practică această meserie îşi ascund demersurile foarte bine. Este totuşi important că un pas a fost făcut", a explicat deputatul Viorel Palască, unul dintre liberalii care au votat diferit de restul grupului.

Mai original a fost deputatul Mircea Irimescu: "Este o activitate socială profund imorală. Îmi este inexplicabil de ce s-a tolerat acest fenomen".

Întrebat de ce colegii lui din PSD şi PNL au fost contra, acesta a răspuns: "Este dorinţa unora de a face opoziţie cu orice preţ. Aşa mi se pare mie".

Cea mai temută bandă de cămătari din Cluj

Deşi una dintre cele mai temute bande de cămătari din toată Transilvania, care acţiona în oraşul Dej, judeţul Cluj, a fost anihilată cu greu de procurorii DIICOT, deputatul PSD din acest colegiu, Cornel Itu, a votat împotriva legii.

Deputatul PSD de Dej, Cornel Itu, recunoaşte, franc, că votul împotrivă pe care l-a dat la legea cămătăriei are la bază disciplina de partid. "A fost un vot politic al PSD. M-am adaptat cerinţelor colegilor. Noi, ca opoziţie, nu votăm tot ce propune puterea. Punctul meu de vedere personal este unul pentru lege. Eu unul sunt împotriva cămătăriei. Mai ales că la Dej am avut cazuri tragice legate de fenomenul cămătăriei. M-am aliniat la votul PSD, dar în sufletul meu pot zice cu mâna pe inimă că e o lege corectă", a spus deputatul Itu.

"A fost un vot politic al PSD. M-am aliniat, dar în sufletul meu ştiu că e o lege corectă. Eu sunt împotriva cămătăriei." CORNELIU ITU deputat PSD