Partidul Mișcarea Populară (PMP) a organizat, ieri, un miting în fața Guvernului la care au participat aproape 1.000 de oameni și simpatizanți ai formațiunii conduși de președintele PMP Eugen Tomac. Întreaga intersecție din fața Palatului Victoria, dar și trotuarul de lângă muzeul Grigore Antipa au fost pline ochi de protestatari îmbrăcați cu tricouri albe imprimate cu texte anti-guvernamentale. Ei au cerut ca premierul să plece de la guvernare. S-a strigat demisia, s-au fluturat steaguri, dar au fost ridicate și pancarte cu mesaje împotriva lui Victor Ponta. „Ponta pentru noi, este Ceaușescu doi!” sau „Când românul e sărac, lui Ponta îi e pe plac!”. Deși protestatarii au cerut aprobare pentru organizarea acestui miting, Sorin Oprescu, primarul Capitalei, a refuzat categoric acordarea autorizației.


Protestatarii din Piața Victoriei i-au reproșat premierului că sfidează Justiția și opinia publică și că aruncă societatea în haos


Incidente

La protest s-au înregistrat incidente, întrucât oamenii au pătruns prin cordonul de jandarmi şi au încercat să blocheze circulaţia în zonă. Reprezentanţii PMP au fost amendaţi cu 10.000 de lei. „Regretăm că instituțiile autorizate ale statului n-au asigurat condiții optime de desfășurare a mitingului. Aşa cum a făcut şi în trecut, Victor Ponta îşi ascunde faptele penale în spatele unor declaraţii de genul «dosar politic»”, «DNA schimbă guverne»şi altele asemenea. Ponta nu e în stare să înţeleagă că sfidarea Justiţiei şi a opiniei publice înseamnă începutul sfârşitului pentru cariera sa politică, aruncarea întregii societăţi într-un haos politic total”, se arată într-un comunicat de presă trimis de reprezentanții PMP. Mitingul din fața Guvernului a început în jurul orei 12.00, iar după o oră și jumătate s-a încheiat. Oamenii veniți din mai multe județe ale țării s-au urcat în autocare și au plecat spre case. Împăcați cu gândul că Justiția nu doarme.


FOTO: Protestatarii au cerut demisia lui Victor Ponta FOTOGRAFII: NICU DÎRDÎIACPonta, „prada frumoasă” din „vitrina cu trofee” a DNA

Presa internațională continuă să comenteze anchetarea lui Victor Ponta. Ultima țintă a Codruței Kovesi, șefa DNA, „este cea mai mare de până acum”, scrie The Economist. Este vorba, evident, de premierul Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani, complicitate la evaziune fiscală și conflict de interese.

„Acuzațiile DNA vor dezlănțui probabil o luptă pentru protejarea puternicului Ponta, al cărui partid (PSD) este cel mai mare din Parlament”, comentează în continuare The Economist.

Și Le Figaro vorbește despre DNA care „și-a îmbogățit vitrina cu trofee de vânătoare cu o frumoasă pradă”. Publicația pariziană crede că încurcăturile cu Justiția ale lui Victor Ponta „ar putea însemna prăbușirea fostei mari speranțe a politicii românești”. Figaro vorbește despre „cariera rapidă și inedită în istoria post-comunistă a României”, până să cunoască primul său mare eșec în noiembrie: pierderea alegerilor prezidențiale în fața lui Klaus Iohannis „care a militat în campania sa tocmai pentru independența sistemului judiciar”.

„Statele vecine, și ele pradă unei corupții tot mai înfloritoare, privesc cu oarecare neliniște operațiunea «Mâini curate» românească”, conchide Le Figaro. (Radu Pădure)