Evenimentul Zilei > Actualitate > Ponta: Nu voi propune excluderea lui Năstase. Geoană, „element extern implantat de grupuri de interese”
Ponta: Nu voi propune excluderea lui Năstase. Geoană, „element extern implantat de grupuri de interese”

Ponta: Nu voi propune excluderea lui Năstase. Geoană, „element extern implantat de grupuri de interese”

Liderul social-democrat Victor Ponta nu va propune sau susţine excluderea nici unuia dintre "liderii istorici" al PSD-ului, cazul lui Ion Iliescu sau Adrian Năstase. Într-o postare pe blogul personal, preşedintele social-democrat susţine că orice asemănare a cazului lui Mircea Geoană cu cele ale lui Iliescu şi Năstase este ireală. Curtea Supremă a amânat, până pe 15 decembrie, decizia în dosarul "Măruşa Tamara", în care este cercetat fostul premier Adrian Năstase. Potrivit statutului partidului, Năstase riscă şi pierderea funcţiilor politice deţinute în PSD, fie prin procedura de suspendare, fie prin cea de autosuspendare.

"Mircea Geoană a fost un element extern implantat în partid de grupuri de interese interne şi externe. Tocmai din acest motiv, plecarea sa nu a produs un fenomen de substanţă, ba chiar a confirmat ceea ce mulţi credeau de mult despre el. Orice paralelă între Geoană şi Iliescu sau Năstase este imposibilă", scrie Ponta, pe blog.
El explică că orice măsură coercitivă asupra colegilor cu experienţă din partid nu i se pare corectă, nici necesară sau utilă.
"Nu voi propune sau susţine excluderea vreunuia din cei doi lideri istorici pentru că nu consider corect acest lucru, nici necesar şi nici măcar util. Pentru toţi membrii de partid, dar şi pentru restul românilor, Iliescu şi Năstase aparţin PSD şi nimic nu poate schimba asta. Nu ştiu dacă partidul va pierde în imagine, dar ştiu sigur că nu ar câştiga nimic dacă aş proceda altfel. Iar eu, în conştiinţa mea, sunt împăcat cu această decizie", mai adaugă preşedintele PSD.
Năstase, trofeul cel mai râvnit de Traian Băsescu

În opinia liderului PSD, Adrian Năstase rămâne trofeul cel mai râvnit şi mai hăituit de preşedintele Traian Băsescu cu toate resursele statului pe care le-a avut la dispoziţie.”Băsescu vorbea, în 2004, de ‘ţepe’ la plural şi a ajuns, în decembrie 2011, la o singură ‘ţeapă’ – cea pentru Năstase. Întrebarea celor care mai au memorie şi bun-simţ vine imediat şi logic – unde sunt celelalte? Nu ar fi în sensul celor promise ca să apară măcar câteva în plus, aşa, ca să nu înţeleagă tot omul că de fapt ai doar un război personal cu un adversar politic? Ca să fiu mai explicit, mă refer la următorii: Ţeapa pentru dl. Oprea – ‘şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase’? Cea pentru dl. Şerban Mihăilescu (Michi Şpagă în limbajul lui Băsescu) – fostul Secretar General al Guvernului, instituţia care emitea toate actele imputate lui Adrian Năstase? Încă una pentru Cristian Diaconescu, fostul Ministru al Justiţiei ‘ticăloşit’, fără avizul căruia nu se emitea nicio hotărâre de guvern? Sau pentru dl Aristide Roibu – trezorier al PSD în perioada incriminată de procurori? Şi în mod sigur o ţeapă la loc de cinste pentru consultantul politic al lui Adrian Năstase, faimosul domn Dan Andronic, şeful de facto al campaniei electorale pentru care răspunde penal candidatul? O ţeapă micuţă şi gingaşă pentru dl. Sebastian Lăzăroiu, cel cu care se lucrau sondajele discrete ale ‘strategilor’ PSD şi care îi oferea lui Adrian Năstase date confidenţiale din curtea Alianţei D.A.? Una pentru Procurorul General Ilie Botoş, numit în funcţie în 2003 cu sprijinul lui Adrian Năstase, considerat vinovat de Băsescu că l-a acoperit pe Adrian Năstase?", a întrebat retoric liderul PSD.”Din lista de mai sus rezultă doar două variante logice: Ori faptele pentru care este judecat Adrian Năstase sunt într-adevăr infracţiuni, însă complicii săi au fost absolviţi de orice responsabilitate, deoarece au trecut de partea lui Băsescu şi au fost ‘reevaluaţi’; de unde putem anticipa că dacă, prin absurd, Adrian Năstase se înscrie şi el mâine în UNPR, are toate şansele să fie promovat, avansat în grad şi lăudat de Marele Cârmaci. Ori toate acuzaţiile sunt simple ‘făcături’ politice menite să distrugă juridic un adversar puternic şi prea încăpăţânat, şi calea aleasă (în spiritul tuturor răzbunărilor politice cunoscute în istorie) este cea a unei ‘pseudojustiţii’; în această a doua variantă, pe care eu o consider cea corectă, verdictul unui judecător independent şi care aplică doar legea nu poate fi decât de achitare. Până la sfârşitul anului, acţionând brusc şi neaşteptat cu o viteză lăudabilă (dacă ar funcţiona şi în alte cazuri decât cel al lui Adrian Năstase!), ÎCCJ va pronunţa deciziile în cauzele care îl privesc pe fostul premier", a continuat Victor Ponta.
Apelul lui Iliescu. Vanghelie, zid pentru Năstase
Ponta pare a se mula pe solicitarea preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu , care recent, aprecia că Adrian Năstase n-ar trebui îndepărtat din partid, dacă va fi condamnat de justiţie. Unii lideri PSD evită să se solidarizeze.
E clar că e o făcătură acest proces. Noi trebuie să fim solidari cu el, chiar dacă va fi condamnat", a declarat Iliescu, într-un interviu acordat pentru ziare.com, apreciind că nu are trebui să i se ceară lui Năstase să se autosuspende.
În partid, numai Marian Vanghelie s-a pronunţat deschis pentru menţinerea lui Năstase în PSD în cazul unei condamnări.
„Eu cred că trebuie să fim alături de domnul Adrian Năstase. Ţin să precizez nu sunt fan Adrian Năstase. Am urmărit şi eu cazul, nu cred că trebuie condamnat pentru nişte elemente de campanie, când avem oameni care aduc deservicii statului în valoare de zeci de milioane de euro. Eu nu sunt pentru lovirea unui om când e jos, căzut. Eu întotdeauna m-am luptat cu oameni puternici. De aceea nu cred că trebuie să-l suspendăm sau să se autosuspende din partid dacă va fi condamnat. Eu cred că, chiar dacă ar fi vorba de Victor Ponta, fie de Traian Băsescu, nu trebuie să se ajungă la extreme, la condamnări în justiţie din cauza luptelor politice. Trebuie făcută o departajare. Dacă ne uităm pentru ce este făcut responsabil domnul Năstase, atunci ar trebui dracului să executăm 90 % din clasa politică pentru unde a făcut unul căciulilile alea, care fularele, cine afişele!", a declarat, pentru EVZ, liderul PSD Bucureşti.
Decizia instanţei, respectată. Cum?
Totuşi, într-un interviu acordat Hotnews, Ponta declara că decizia instanţei va fi respectată şi sugera că nu va mobiliza partidul pentru a face zid, dacă Năstase va primi o sentinţă nefavorabilă în dosarele instrumentate de către DNA.
Ulterior, se pare că a avut o discuţie cu Năstase în care i-a comunicat acestuia să nu se bazeze pe concursul partidului.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: