Actualul premier a cerut un control asupra modului în care investiția pentru stadion a crescut de la 27 de milioane la 36 de milioane de euro. Ținta este fostul premier, care a alocat de la buget 14 milioane din total, deși licitația a fost organizată de Consiliul Județean, care a luat și decizia majorării sumei.
Premierul Victor Ponta a solicitat un control la Cluj Arena, stadionul de cinci stele a Clujului, deoarece exista suspiciunea că s-ar fi aprobat majorarea valorii investiției de la 27 de milioane de euro la aproximativ 36 de milioane de euro.
Din preţul total al investiţiei, Guvernul României, condus la vremea respectivă de Emil Boc, a suportat suma de 14 milioane de euro. „Se verifică alocarea a 60 de milioane de lei, în 2010, de către Guvernul Boc pentru finanţarea lucrărilor la stadionul Cluj Arena”, a dezvăluit preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Cluj, udemeristul Vakar Istvan.
„Miza controlului este una politică”, crede Emil Boc. „În calitate de fost prim-ministru sunt bucuros că am putut, în vremuri grele, să sprijin costrucția a două arene importante din România, Arena Naţională cu 35 de milioane de euro şi Cluj Arena, cu 14 milioane de euro”, spune actualul primar al orașului.
Licitația Consiliului Județean, câștigată la preț de dumping
În anul 2010, ACI, firma care a construit stadionul, a participat la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Cluj pentru construcţia stadionului de cinci stele care a primit ulterior numele de Cluj Arena. Societatea s-a clasat pe primul loc cu o ofertă catalogată de concurenți ca fiind incredibil de mică, şi anume 27 de milioane de euro, următoarea ofertă fiind de peste 37 de milioane de euro.
La vremea respectivă, în perioada în care nici nu începuseră lucrările, se vorbea despre un act adiţional care va majora costul cu 50 la sută, adică cu 13.5 milioane de euro. În final, costul a fost majorat doar cu nouă milioane de euro.
Lucrările au început în anul 2009, iar în 2010, printr-o hotărâre a Consiliului Județean Cluj, condus la vremea respectivă de PDL-istul Alin Tișe, valoarea a fost suplimentată cu nouă milioane de euro.
Firma din agenda cu șpăgi
Controlul poate aduce însă numeroase surprize. Numele firmei care a construit Cluj Arena, ACI Cluj, apare în celebra agendă cu șpăgi a președintelui ales al Consiliului Județean Cluj, arestat în prezent, Horea Uioreanu. În dosarul DNA se arată că patronul ACI, Dorin Aşchilean i-a dat lui Uioreanu suma de 30.000 de lei, fapt trecut cu grijă în agenda cu şpăgi de şeful de cabinet al lui Uioreanu, Răzvan Pop. „Președintele Uioreanu m-a chemat și mi-a cerut să mă înțeleg cu domnul Așchilean asupra unei întâlniri ulterioare. Am convenit cu domnul Așchilean ca, în aceeși zi, să merg la sediul ACI Cluj, ceea ce am și făcut, undeva în jurul orei 15.00, unde Așchilean mi-a dat un plic cu bani în care se afla suma de 30.000 de lei în bancnote de 200 de lei”, se arată în declaraţia lui Pop, din dosarul de corupţie al lui Uioreanu.