Pomul pe care n-ai voie să-l tai nici măcar din propria curte. Amenzile sunt usturătoare

Pomul pe care n-ai voie să-l tai nici măcar din propria curte. Amenzile sunt usturătoareAmenzi uriașe pentru românii care taie copacii. Pot avea probleme grave. Sursa foto arhiva EVZ

Românii riscă amenzi uriașe dacă taie acest pom din curtea lor sau din altă parte. Cetățenii pot scăpa de el doar dacă fac o cerere.

Românii nu au voie să taie o anumită specie de pom. Dacă fac acest lucru, ei riscă o amendă de până la 10.000 de lei. Este interzis să facă asta și în propria curte.

Nucul este o specie de pom protejată de lege în momentul de faţă. Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să facă o cerere. Doar așa vor scăpa de el. Cultura nucului din categoria pomi răzleţi (adică situaţi la distanţă unii de alţii) este reglementată în mod special de Legea pomiculturii nr. 348/2003.

Românii trebuie să depună o cerere cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă. Specialiştii direcţiilor teritoriale pentru agricultură vor face mai multe verificări și vor decide dacă aceștia primesc autorizație sau nu.

Aprobare pentru tăierea nucilor

Aprobarea cererii de tăiere a nucilor se face în funcţie de trei criterii prevăzute de Legea pomiculturii, mai exact:

pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană; pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;

Sursă Wikipedia

pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

Cei care taie nuci fără autorizație riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se ocupă organele de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Ministerului Internelor. Românii nu au voie să taie fără să facă cerere nici castanii comestibili, potrivit avocatnet.

Nuci și castani venerabili din România

Nucul de 400 de ani din comuna Costești, județul Vâlcea, cu înălțimea de 30 m;

Nucul de la Subești, Câmpulung Muscel, de peste 200 de ani, cu înălțimea de 16 m, diametrul trunchiului de 1,5 m, diametrul coroanei de 22 de metri.

Castanul comestibil de la Nereju – Topești, județul Gorj, cu circumferința trunchiului de 6,70 m, diametrul de 1,90 m și vârsta de peste 500 de ani. Produce în fiecare an aproape 2.000 kg de castane comestibile;

Castanul comestibil de pe Dealul Bodoaiei, la nord de localitatea Tăuții de Sus, județul Maramureș, cu vârsta de peste 500 de ani, înălțimea de 25 de metri și diametrul trunchiului de 2,65 metri.

Castanul din comuna Polovraci, județul Gorj, cu circumferința trunchiului de 7,20 metri, diametrul trunchiului de 2,30 metri și vârsta de peste 400 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News