Criminalul nevăzut. 8,8 milioane de decese premature în fiecare an

Criminalul nevăzut. 8,8 milioane de decese premature în fiecare an

Poluarea aerului ucide mai mulți oameni decât paludismul, SIDA, tutunul sau alcoolul. Pentru cei care încearcă să plaseze poluarea doar în Asia, e bine de știut că România face parte din campionii Europei la otrăvit oamenii.

Potrivit unui studiu publicat  de revista Societății europene de cardiologie, poluarea atmosferică reduce speranța de viață cu aproape trei ani în medie, în întreaga lume.

„Poluarea aerului este un risc mai mare pentru sănătatea publică decât fumatul”, a avertizat Jos Lelieveld, cercetător la Institutul Max Plank din Germania.

Potrivit autorilor acestui studiu, poluarea aerului este responsabilă de moartea prematură a 8,8 milioane de persoane în fiecare an. O cifră de două ori mai mare decât cea avansată de Organizația Mondială a Sănătății.

Ne puteți urmări și pe Google News

Adică de 19 ori mai multe decese decât cele provocate anual de paludism, de 9 ori mai multe decât cele provocate de SIDA și de trei ori mai multe decât cele provocate de alcool.

Bolile coronariene și accidentul vascular cerebral sunt responsabile de aproape jumătate din cele 8,8 milioane de decese, în timp ce bolile pulmonare și alte boli netransmisibile, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială sunt responsabile de majoritatea restului deceselor.

„Rezultatele noastre arată că există o pandemie de poluare a aerului”, a explicat Thomas Munzel, responsbil cu cercetarea la Institutul Max Plank.

Asia este cea mai afectată. Durata medie de viață este redusă cu 4,1 ani în China, cu 3,9 ani în India și cu 3,8 ani în Pakistan.

În India, în Uttar Predesh (nord) numai poluarea cu particule fine a redus speranța de viață cu 8,5 ani, în timp ce în privincia chineză Hebei a redus speranța de viață cu aproape 10 ani.

În Africa, poluarea atmosferică a redus speranța de viață cu 3,1 în medie. În anumite țări, precum Ciad, Sierra Leone, Republica Centrafricană, Nigeria și Coasta de Fildeș, speranța de viață a fost redusă cu 4,5-7,3 ani.

În Europa, cea mai severă poluare se înregistrează în țările foste satelite ale URSS, „în special Bulgaria, România și Ungaria”.

De altfel, România face parte din „campioanele” europene ale aerului poluat.

București este unul din cele mai poluate, zgomotoase și ambuteiate orașe din lume, nu numai din Europa.

În noaptea de duminică spre luni, în București s-au înregistrat valori record de poluare.