Polonia sporeşte blocajele în Europa

Putin / Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Articol de Emmanuel Berretta - La Bruxelles, Varșovia blochează un acord crucial cu Africa, în timp ce Putin își desfășoară narațiunea antieuropeană pe continentul negru. Consternare.

În ultimele săptămâni, s-au acumulat litigii între Polonia și partenerii săi europeni. Un nou dosar ilustrează această tensiune reînnoită: Polonia a blocat, vineri dimineață, în timpul întâlnirii ambasadorilor UE, așa-numitul acord de comerț și dezvoltare "post-Cotonou", care ar trebui să revitalizeze relația dintre Europa și 79 de țări ale ACP (Grupul Statelor din Africa, Caraibe și Pacific). Consternarea este cu atât mai mare în rândul diplomaților europeni, cu cât Polonia nu a ridicat până acum nicio obiecție şi este necesară unanimitatea.

Blocarea acordului cu ACP se adaugă altor dosare litigioase precum cel al tranzitului grâului ucrainean  și negocierile foarte dificile privind achiziționarea comună de muniție pentru Ucraina. Aici, Franța face presiuni pentru o localizare europeană a producției, în timp ce Polonia dorește să cumpere în afara UE.

Acordul cu ACP trebuia să prelungească acordul post-Cotonou, semnat în anul 2000, care a expirat în februarie 2020. Prelungit de patru ori, Acordul de la Cotonou ar trebui să expire în iunie 2023, dacă succesorul său, acordul post-Cotonou, nu va prelua ştafeta. Dacă lucrurile se opresc aici, din iulie 2023, nu va mai fi acord. Adunarea Paritară UE-ACP nu se va mai putea întruni...

Exact ceea ce speră Vladimir Putin, care desfășoară o narațiune anti-europeană față de Africa în contextul războiului din Ucraina. Cu siguranță nu cu acest tip de atitudine europenii își vor mobiliza aliații din Africa. Întârzierile europene în ratificarea acestui acord au adus deja UE acuzații de ipocrizie din partea țărilor ACP.

Noul acord

Până acum, diplomații europeni au avut cele mai mari dificultăți în a convinge Ungaria să-și ridice vetoul. Într-adevăr, pentru Budapesta, anumite aspecte ale acordului au fost problematice, în special prevederile privind "mobilitatea și migrația". Ungaria se temea că aceste articole vor crea un nou proiect pentru migranți în Europa.

De fapt, noul acord prevede două lucruri: pe de o parte, permite o formă de imigrare legală a cetățenilor țărilor din Africa, Caraibe și Pacific în UE prin vize și reîntregirea familiei. Dar, într-un aspect specific, facilitează întoarcerea migranților, inclusiv a solicitanților de azil, în țara de origine.

A fost nevoie de multă răbdare pentru a depăși reticențele Ungariei, explicându-i-se Budapestei că este în interesul ei să îl ratifice și că acest acord este echilibrat: pe de o parte, o migrație legală, controlată, pe de altă parte, îndepărtarea imigranților ilegali. De altfel, aceasta corespunde filozofiei generale a pactului european privind migrația și azilul în curs de adoptare de către instituții.

Prin urmare, după ce a convins Ungaria, acum este rândul Poloniei să blocheze totul. Un articol din acord pare să fie problematic. Este vorba despre articolul 29 paragraful 5, potrivit căruia părțile se angajează să susțină "accesul universal la produse și servicii de sănătate sexuală și reproductivă, inclusiv pentru planificarea familială […], precum și integrarea sănătății reproductive în strategiile și programele naționale", potrivit lepoint.fr

Pe scurt, vorbim despre pilula contraceptivă și educația sexuală. Nu în totalitate inconsecventă pentru un continent cu demografie în galop. Dar Polonia vede în acest articol un sprijin implicit pentru avort, un subiect tabu pentru conservatorii polonezi. Atât de mult încât PiS se teme că, prin semnarea acestui parteneriat, deschide posibilitatea de a i se impune avortul. Evident, acesta nu este spiritul acordului post-Cotonou.

 

(Traducerea Rador)