Polonia, pregătiri intense pentru cel mai rău scenariu posibil: „Această acțiune a fost planificată cu ceva timp în urmă"

Atac nuclear. Sursa foto: EVZ

Polonezii se pregătesc pentru un posibil atac cu rachete comandat de un stat islamic, după cum afirmă ministrul adjunct de Interne Maciej Wasik.

Luni, oficialul polonez a transmis că serviciile de pompieri au început verificarea și inventarierea adăposturilor antiatomice din țară, ministrul de Interne al Poloniei spunând că decizia în cauză a fost dispusă dat fiind războiul în desfășurare dintre Rusia și Ucraina.

Polonia se pregătește de ce-i mai rău

„Avem 62.000 de astfel de instalații în întreaga țară. Pompierii verifică starea lor, dacă sunt echipate și dacă sunt apte pentru utilizare. Dacă nu, vom lua măsuri pentru a le adapta. Acestea sunt activități de rutină.

Această acțiune a fost planificată cu ceva timp în urmă", a transmis ministrul adjunct de Interne Maciej Wasik, care spune că aceste verificări ar putea dura circa două luni, conform Mediafax.

Tensiuni între Polonia și Ucraina

În iulie, președintele Poloniei a cerut Ucrainei să recunoască un „adevăr” din cel de-al Doilea Război Mondial. El a susținut că naționaliștii ucraineni au masacrat peste 100.000 de polonezi în acea perioadă. Andrzej Duda, președintele Poloniei, a venit cu detalii legate de ce au făcut naționaliștii ucraineni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în contextul celei de-a 79-a aniversare de la crimele din 1943 de la Volhynia. Comentariile lui Duda au reprezentat o amintire clară a legăturilor istorice delicate dintre Varșovia și Kiev, într-un moment în care cele două țări sunt destul de apropiate în contextul invaziei Rusiei.

Polonia a primit refugiații ucraineni și le-a oferit un sprijin umanitar. De asemenea, Duda a permis ca Polonia să fie folosită drept centru logistic pentru aprovizionarea Ucrainei, informează Mediafax.

Declarațiile lui Andrzej Duda

Luni, pe 11 iulie, în cadrul ceremoniei de la Varșovia, Duda a spus că adevărul despre masacrul din timpul celui de-al Doilea Război Mondial ar trebuie să fie recunoscut cu fermitate și claritate. Astfel, el i-a cerut Ucrainei să recunoască epurarea etnică a polonezilor de către naționaliștii ucraineni.

„Nu a fost vorba și nu este vorba de răzbunare, de nicio răzbunare. Nu există o dovadă mai bună în acest sens decât perioada pe care o avem acum”, a explicat Duda, cu referire la cooperarea dintre Polonia și Ucraina.

Problema denazificării Ucrainei

Problema recunoașterii adevărului este mult mai complexă. Duda a susținut că unii ucrainenii consideră acei milițieni drept eroi, grație rezistenței pe care au opus-o Uniunii Sovietice.

„Cei despre care știm că au criminali, au fost, de asemenea, eroi pentru Ucraina, în alte vremuri și cu un inamic diferit, și adesea au murit în mâinile sovieticilor luptând cu credință profundă pentru Ucraina independentă și liberă”, a mai spus acesta.

Din partea Ucrainei nu a existat nicio reacție imediată. Cu toate acestea, remarcile făcute de Duda au fost considerate nepotrivite de ucraineni, care cred că discutarea despre astfel de evenimente face parte dintr-o încercare de inspirație rusă de a prezenta în mod fals Ucraina drept o țară care are nevoie de denazificare. Totuși, istoricii polonezi susțin că în urma crimelor comise între 1943-1945 ar fi murit până la 12.000 de polonezi.