Polițiștii cu radare fonice vor putea opri mașinile gălăgioase în trafic

Polițiștii cu radare fonice vor putea opri mașinile gălăgioase în trafic

Poluarea fonică este deficitar reglementată, în prezent, în legislația națională. Deputatul PMP, Valeriu Steriu, pregătește o lege care să stabilească norme precum limita maximă a decibelilor, cât și sancțiuni pentru șoferii auto și motocicliștii care poluează sonor.

Parlamentarului PMP i-a venit ideea inițierii proiectului legislativ, după ce a fost constant deranjat zgomotul infernal făcut de șoferii și motocicliștii teribiliști, angrenați în curse ilegale pe străzile Capitalei.

În Hotărârea nr. 321/2005 a Guvernului privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiental nu există o limită a decibelilor clar stipulată.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat o strategie de zgomot și un plan de acțiune pentru diminuarea zgomotului în Capitală. Până acum singurul efect al demersului Primăriei Generale a fost aprobarea câtorva „hărți de zgomot” cu indicatori care măsoară poluarea fonică rutieră, în zona căilor ferate și de tramvai, a celei aeroportuare și a poluării industriale. Documentul prevede măsuri precum „fluidizarea circulației cu ajutorul sistemului de semaforizare sincronizată” – pentru străzile principale și „reducerea vitezei cu montarea indicatoarelor și limitatoarelor de viteză” – pentru străzile secundare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contravenții pentru șoferi

Chiar dacă există o ordonanță de urgență, emisă de guvern în 2002, privind vehiculele de pe drumurile publice care poluează fonic, ea nu stabilește o limită pentru poluarea sonoră a participanților în trafic. Deputatul PMP Valeriu Steriu a declarat, pentru EVZ, că există o recomandare europeană care stabilește limita la 80 decibeli, dar ea nu a fost până acum transpusă în legislația română. În acest sens, Steriu a depus un amendament la respectiva OUG, adăugând la poluarea motorului și poluarea fonică: astfel, va constitui contravenție „conducerea unui vehicul și tractor agricol sau forestier care, în mers sau staționare, poluează fonic sau emană noxe peste limita legal admisă”. Un alt amendament depus de Steriu prevede ca șoferilor care nu opresc la semnalul polițistului rutier să le fie reținute permisele de conducere pentru 90 de zile, nu 30 de zile, cum este acum.

Ne lipsesc sonometrele

Pentru că nu există o legislație clară în domeniul poluării fonice, nici Ministerul de Interne nu are în dotare aparatură tehnică care să detecteze încălcarea limitei legale a decibelilor. Steriu promite ca de la toamnă să rezolve acest gol legislativ. „Instrumentul de măsură se numește sonometru (un fel de radar fonic – n.r.), pe care astăzi nu îl are niciun polițist, nici Primăria, adică e un vid legislativ pe care vreau, în momentul în care legea ajunge la comisie, să-l includ. Să fie sonometre care vor intra în dotarea Ministerului de Interne, Primăria va fi și ea obligată să monteze, în anumite situații, aceste sonometre și, toate cumulate, să genereze cumva un cadru legal”, ne-a explicat el.

PMP i-a propus lui Firea o „poliție a zgomotului”

Consilierii PMP au propus pentru București o „poliție a zgomotului ca în Paris”. Propunerea prevedea să existe agenți de circulație care să se ocupe numai cu detectarea și sancționarea poluării fonice a autovehiculului, ne-a spus Steriu, care susține că primăria a omorât din fașă această idee. O altă soluție a deputatului PMP pentru București, care ar putea fi implementată de Primăria Generală, ar fi instalarea „pe bulevardele mari a 10 sonometre cu 10 camere de supraveghere”.

Bucureștiul are 228 de zone poluate fonic

Conform statisticilor realizate de Primăria Capitalei, în București sunt 228 de zone care depășesc pe timpul zilei pragul de 70 decibeli, lucru care afectează circa 55.000 de persoane. Există 394 de străzi intens circulate, printre acestea se număra: B-dul 1 Decembrie, B-dul 1 Mai, B-dul Aerogării, B-dul Aviatorilor, B-dul Banu Manta, B-dul Burebista, B-dul Chișinău, B-dul Constantin Brâncoveanu, Bdul Constantin Prezan, B-dul Dacia, B-dul Decebal, B-dul Dinicu Golescu, B-dul Expoziției, B-dul Ferdinand I, B-dul Geniului, B-dul George Coșbuc, B-dul Ghencea, B-dul I.C. Bră- tianu, B-dul Iancu de Hunedoara, B-dul Iuliu Maniu, B-dul Lascăr Catargiu, B-dul Nicolae Bălcescu, B-dul Națiunile Unite, B-dul Regia Maria, B-dul Tineretului, B-dul Unirii.