Polițiștii care au intrat cu forța în casa unui profesor riscă cercetarea penală, alături de procurorul ce a supravegheat cazul
- Petrisor Cana
- 22 februarie 2018, 01:42
Procurorul general al României, Augustin Lazăr a dispus efectuarea unui control în cazul percheziției efectuate de polițiștii din Prahova care au dat buzna în casa profesorului Corneliu Riegler, i-au încătușat pe viitori socri, doi bătrâni aflați în vizită, i-au lovit și i-au trântit la pământ, sub pretextul că se aflau în cătarea unei suspecte, de 40 de ani. Despre acest caz uluitor, „Evenimentul zilei” a solicitat opinia unor oameni ai legii și avocați.
Unul dintre aceștia, renumitul avocat Tonel Pop, ne-a precizat că astfel de fapte ca acelea care se impută celor implicați pot face, în functie de situaţia concretă, obiectul mai multor infracțiuni, printre care purtare abuzivă, distrugere, abuz în serviciu și/sau neglijență în serviciu. De asemenea, cei răspunzători pot face obiectul unei cercetări disciplinare/administrative, în raport de activitățile concrete desfășurate și funcția deținută. Spre exemplu, dacă este polițist se raportaează la statutului polițistului sau, în cazul magistraților la statutului magistraților. „O deosebită răspundere în faţa legii o are cel care a coordonat misiunea, respectiv fie ofiţerul de poliție, fie eventual procurorul de supraveghere sau caz.
În mod normal, înainte de a pătrunde într-o locuință cu descinderi, polițiștii fac verificări si supravegheri prealabile prin metode specifice la adresa respectivă, întocmesc rapoarte si nu iau în calcul exclusiv adresa din buletin. În alta ordine de idei, anchetatorii înainte de a intra în locuinţă, prin spargerea cu berbecul a uşilor trebuie să solicite verbal deschiderea de bună voie a uşilor, declinându-şi calitatea şi dovedind-o totodată. În caz contrar, pot fi şi acestea atacaţi de către locatari prin autoaparare din eroare, sau de infractori sub pretextul ca au fost confundaţi cu nişte tâlhari- “spărgători de locuinţe” samd. În cazul în care, polițiștii sau jandarmii sparg/distrug direct o ușă deja descuiată pot răspunde pentru distrugere (nejustificată), a precizat avocatul Tonel Pop. Acesta a mai adăugat că procedura legală prevede legitimarea persoanelor aflate în interior fara a fi bătute anterior şi trântite cu capul de pereţi şi pe jos, cu atât mai mult cu cât nu corespund ca semnalmente cu persoana căutată. În acelaşi context, alți oameni ai legii chestionați de noi, susțin că răspunzători de acest abuz pot fi, de asemenea, pe lângă polițiști, si procurorul care a solicitat emiterea mandatului de percheziție, dar și judecătorul care l-a emis, magistraţii riscând sesizarea CSM, ce se poate chiar solda cu excluderea din magistratură sau, chiar, cercetarea penală.
Le-au pus armele la tâmplă
Procurorul general al României, Augustin Lazăr a dispus, joi, efectuarea unui control „având în vedere aspectele mediatizate cu privire la nereguli în activitatea de punere în executare a unor autorizații de percheziție domiciliară emise de Tribunalul Prahova într-o cauză intrumentată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova”. Este vorba despre cazul scandalos în care mascații de la IPJ Prahova au intrat cu forța în casa profesorului de Istorie Corneliu Riegler, de la Colegiul „George Coşbuc” și i-au trântit la pământ, i-au încătușat și i-au lovit pe logodnica sa şi pe părinții acestia, doi pensionari care se aflau în vizită. Cei trei aşteptau să revină acasă Corneliu Riegler, când pe uşă au năvălit mascaţii. Nu s-au obosit să sune la uşă, care era descuiată, de altfel, ci au spart-o cu berbecele. Agenţii de la trupele speciale ale Poliţiei Prahova, care căutau o femeie suspectă de înşelăciune, i-au imobilizat pe bătrâni, le-ar fi pus armele la tâmplă şi i-ar fi lovit când aceştia au cerut explicaţii. Ulterior, poliţiştii le-ar fi spus că erau convinşi că au de-a face cu complici ai suspectei, care în actele evidenţei populaţiei locuia la acea adresă.Când şi-au dat seama că, de fapt, au nimerit la o adresă greşită, poliţiştii au plecat fără ca măcar să-şi ceară scuze, s povrdtit ptofrdorul pentru Adevărul.
Parchetul General transmite că obiectul controlului este „verificarea modalității de supraveghere a cercetării penale în cauza mediatizată, inclusiv în ceea ce privește coordonarea activității de efectuare a perchezițiilor domiciliare din 15 februarie 2018”. Controlul va fi efectuat de către procurori din cadrul Serviciului de îndrumare și control.