Polițiștii nu au voie să comenteze pe Facebook în timpul serviciului

Polițiștii nu au voie să comenteze pe Facebook în timpul serviciului

O adevărată dispută între sindicaliști și MAI s-a iscat pe tema folosirii telefonului și a rețelei de socializare Facebook.

Sindicatul Politistilor (SPR) „Diamantul” a anunțat că „niște băiețași” de la Control Intern vor să îi cerceteze disciplinar pe unii dintre agenți, pe motiv că au dat „like” pe pagina sindicatului.

Nemulțumiți, au cerut un punct de vedere de la MAI în care se precizează că „în timpul programului de lucru, utilizarea telefonului mobil personal de către poliţişti este limitată”. Oficialii MAI invocă Statutul polițistului și precizează că „polițiștilor nu le este interzis să verifice paginile sindicale din mediul online sau să le aprecieze pe reţeaua de socializare Facebook, însă, prin statutul deţinut sunt obligaţi să respecte prevederile legale în vigoare”.

Astfel, prin statut, „poliţistului îi este interzis, în orice împrejurare, să redacteze, să imprime sau să difuzeze materiale ori publicaţii cu caracter politic, imoral sau care instigă la indisciplină”.

Totodată, arată MAI, „poliţistul este dator să fie disciplinat şi să dovedească probitate profesională şi morală în întreaga activitate”. Astfel, susțin oficiali ai MAI chestionați de EVZ, oamenii legii nu trebuie să apeleze la formulări triviale, de exemplu, la adresa colegilor, șefilor sau să facă comentarii politice.

 

Un șef a dispus „confiscarea” telefoanelor la intrarea în tură

În disputa legată de folosirea telefoanelor mobile în timpul programului, SPR „Diamantul” a publicat o dispoziție a șefului Secției 20 Poliție, comisarul șef Gheorghe Tuță, care a ordonat, pe 23 martie, ca agenții care umblă cu autospecialele de serviciu să predea mobilele la intrarea în tură.

Motivul: nu mai au voie să le folosească în mașinile de poliție. Astfel, la intrarea în serviciu, agenții sunt obligați să preda telefoanele mobile odată cu primirea armamentului, urmând a le fi restituite la predarea acestuia.

În replică, sindicaliștii susțin că „mașinile de poliție, inscripționate sau nu, NU sunt informații „secret de serviciu”. Legea de protecţie a informaţiilor clasificate limitează accesul cu aparate de fotografiat, filmat, înregistrat audio-video, (…), în locurile în care se află informaţii secrete”.

 

Ne puteți urmări și pe Google News