Polițiști acuzați că au furat și distrus tablouri dintr-o colecție de artă, confiscată aiurea în 2014
- Simona Ionescu
- 3 februarie 2023, 09:28
În urmă cu 8 ani, publicam în Evenimentul zilei un caz uluitor. Poliția și Parchetul anunțau că au reușit să descopere și să aresteze un colecționar de artă, bănuit că deține tablouri de mare valoare furate. Acum aflăm că omul a fost achitat, ba chiar a fost el jefuit de către oamenii legii.
Acțiunea polițiștilor și procurorului a fost extrem de mediatizată la vremea respectivă prin comunicate de presă în care se preciza și că „activitățile s-au desfășurat cu suportul de specialitate DIPI”.
Este vorba de autoritățile din Satu Mare. Reluăm informațiile publicate în evz.ro atunci, pentru că au o importanță majoră într-un caz în care un om a fost acuzat de multe fărădelegi.
La jumătatea lunii mai a anului 2014, poliţiştii din cadrul I.P.J. Satu Mare l-au oprit în trafic pe Dorel Pop, de 47 ani, care transporta cu un autoturism 15 tablouri, lăzi din lemn tip zestre şi articole artizanale, fără a deţine documente legale care să ateste provenienţa bunurilor. Colecționarul, fost președinte al filialei PP-DD Satu Mare, mergea din Carei spre domiciliul din satul Dacia.
În urma percheziției efectuate la locuința acestuia, polițiștii ne-au comunicat că au descoperit 629 de tablouri susceptibile a face parte din patrimonial cultural naţional al României şi al altor state din Uniunea Europeană, unele dintre acestea posibil a proveni din infracţiuni de furt. Am citat din comunicatul dat de Poliție în 2014.
Tablourile au fost ridicate în vederea stabilirii provenienţei şi expertizării, fiind depuse într-o instituţie specializată pentru conservare, a mai informat IPJ Satu Mare.
Judecătorii i-au făcut dreptate
La sfârșitul lunii decembrie 2022, un site din presa locală – Dincolo de sport – a venit cu informații noi despre anchetarea fostului politician și colecționar de artă, acuzat și rămas fără tablouri și icoane. Informații care consider că trebuie să fie aduse la cunoștința publicului larg, pentru că un om a fost învinuit, arestat și a avut de suferit ani de zile până să-și găsească dreptatea. Nu și-a primit înapoi însă toate bunurile confiscate, din păcate.
Procurorii l-au trimis în judecată pe Pop Gheorghe Dorin pentru săvârşirea infracţiunilor de tăinuire şi efectuarea de operaţiuni de export ilegal. Prin decizia Curții de Apel Oradea nr. 567 / A/2018, în urmă cu 4 ani s-a dispus achitarea sa pentru aceste infracţiuni. Prin aceeaşi decizie „s-a dispus ridicarea măsurii sechestrului asiguratoriu luat în cursul urmăririi penale prin ordonanţa din 10.06.2016 asupra a 648 tablouri şi un baston, bunuri care au fost depozitate de către Secția 7 a Politiei Rurale Carei”.
Ce s-a întâmplat cu colecția confiscată
Tablourile confiscate de la Dorin Pop au fost depozitate de polițiști în podul Castelului Karoly din Carei, după care au fost mutate într-o altă încăpere a Castelului. Apoi au fost duse în două locaţii aparţinând Serviciului de Asistenţă Socială Carei pentru ca în final acestea să fie depuse la sediul fostului Club al Elevilor Carei, consemnează jurnaliștii de la site-ul citat. Aceștia remarcă faptul că transferul bunurilor s-a făcut fără întocmirea unor procese verbale!
Opere de artă furate sau distruse de polițiști
După ce a văzut că instanța l-a găsit nevinovat, colecționarul de artă a făcut următorul pas. Și-a cerut bunurile confiscate înapoi. Surpriză!
Conform datelor dincolodesport.eu, în data de 25.08.2020, Dorin Pop a formulat o plângere penală împotriva mai multor poliţişti din cadrul IPJ Satu Mare, reclamând că aceştia se fac vinovați de săvârşirea infracţiunilor de furt, distrugere, neglijenţă în serviciu, organizare de grup infracţional şi rupere de sigilii. Susținea că, în zilele de 9.06.2020 şi 11.06.2020, i-au fost restituite bunurile sechestrate, mai puţin un număr de 8 tablouri, iar 3 icoane au fost distruse în totalitate.
Pop îi acuza pe mai mulţi ofiţeri şi subofiţeri din cadrul IPJ Satu Mare – Secţia 7 Poliţia Rurală Carei. Există un proces-verbal din 9.06.2020 în care se consemna și că Dorin Pop a constatat că un număr de 5 tablouri, un baston şi 2 icoane lipsesc, că 3 icoane au fost distruse în totalitate, iar o parte din tablouri au suferit degradări.
S-a început o anchetă. După 8 luni a apărut o nouă surpriză. Sigiliile nu fuseseră rupte, dar...
Conform procesului verbal din 23.02.2021, doar două tablouri au fost identificate şi ridicate cu ocazie unei percheziţii domiciliare de la Lazăr Vlad – subofiţer în cadrul IPJ Satu Mare – Sectia nr. 7 de Poliție Rurală Carei, Post de Poliție Căpleni.
Cum s-a apărat polițistul din Carei
Polițistul Vlad a fost audiat cu privire la cele două tablouri asupra căruia s-a instituit sechestru și au fost găsite a el acasă. A susţinut în declaraţia sa din 29.02.2021 că le-a primit cu titlu de cadou de la D.V. La rândul său, D.V. a declarat că a găsit cele două tablouri, rulate într-un singur sul, în curtea Remat Carei, unde desfăşoară activităţi zilnice.
Soluția procurorilor te lasă mască
„Raportat la probele administrate şi la starea de fapt rezultată, concluzionez că în cauză nu a putut fi identificat autorul/autorii sustragerii bunurilor lipsă, aparţinând persoanei vătămată, la fel cum, din cauza gestionării defectuoase a depozitării bunurilor (lipsă procese verbale de transfer, fluctuaţia de personal) nu s-a putut stabili persoana responsabilă şi cu atribuţii de serviciu în gestionarea bunurilor sechestrate”.
Totodată, procurorul a spus că a constatat că „unele fapte s-au prescris, iar cu privire la altele nu s-au putut identifica autorii/vinovații”, așa că a decis clasarea întregului dosar. Șeful ierarhic a fost de acord.
Dorin Pop nu s-a lăsat și a atacat în instanță, recent, decizia de clasare a procurorilor. A cerut judecătorilor să întoarcă dosarul la Parchet și să dispună reluarea cercetărilor până la identificarea eventualilor vinovați.