Sindicatul Europol reacționează împotriva procurorilor, pe care îi acuză că „tratează cu lejeritate exagerată faptele de ultraj”. Poziția reprezentanților Europol vine după ce, joi seară, un șofer din Ploiești, care s-a enervat din cauză că agenții și-au găsit să-l oprească „tocmai pe el”, aproape că l-a rănit pe un polițist.
Mai mulți polițiști au fost răniți sau agresați în timpul operațiunilor demarate de autorități. Sindicatul Europol reacționează, din nou, semnalând o atitudine de ezitare a procurorilor în privința încadrării faptelor de violență comise față de polițiști. Joi seară, un alt polițist a fost cât pe ce să fie rănit de către un șofer supărat că agenții rutieri „și-au găsit să-l oprească tocmai pe el”.
Nu este prima dată când sindicatul lansează acuzații. Pe 11 august, Europol a subliniat că procurorii „subminează autoritatea poliției” și încurajează „tentativele de omor sau ultraj”.
Amenințări la adresa polițiștilor. „Ne întâlnim noi în timpul liber și vezi tu!”
„La momentul interceptării în trafic, șoferul a fost extrem de iritat pentru că polițiștii "s-au găsit să-l oprească tocmai pe el", spunându-le că nu dorește să le înmâneze documentele si ulterior, punându-se în mișcare către direcția unuia dintre agenții de poliție, fiind cât pe ce să-l acroșeze.
Întrucât integritatea fizică i-a fost pusă în pericol, colegul nostru l-a somat cu armamentul din dotare fără a executa vreun foc, solicitându-i șoferului să oprească motorul mașinii, acesta conformându-se după ce la fața locului au sosit și alte echipaje în sprijin pentru a-l conduce la sediul poliției.
La sediul Biroului Rutier Ploiești, în prezența a 5 polițiști, individul în cauză l-a amenințat pe colegul nostru care îl somase să oprească motorul mașinii întrucât comportamentul său reprezenta un real pericol pentru ceilalți participanți la traficul rutier, spunându-i agentului de poliție să nu creadă că stă 24 din 24 de ore îmbrăcat în uniformă, că îl va întâlni în timpul liber și va vedea el.
Sindicatul Europol acuză procurorii. „Tratează cu o lejeritate exagerată faptele de ultraj”
Colegul nostru și-a sesizat imediat superiorii cu privire la ultrajul comis asupra sa, însă procurorul de caz a precizat că nu se impune măsură reținerii întrucât individul nu prezintă pericol public.
În continuare constatăm dubla măsură în ceea ce privește infracțiunile de ultraj, în contextul în care în cursul acestui an, un bărbat a fost arestat preventiv doar pentru că a amenințat un judecător prin intermediul unui document transmis prin fax la Judecătoria Sighetu Marmației.
Ne întrebăm cum ar mai putea polițiștii să-și facă datoria cu devotament și curaj pentru a-i apăra pe cetățeni dacă inclusiv procurorii tratează cu o lejeritate exagerată faptele de ultraj comise împotriva polițiștilor și cât de în siguranță ar mai trebui să se simtă simplii cetățeni în aceste condiții”, au transmis reprezentanții Europol pe Facebook.