POLITIKA: Sârbii nu pot accepta adoptarea datei de 1 martie ca sărbătoare oficială a Bosniei-Herțegovina

POLITIKA: Sârbii nu pot accepta adoptarea datei de 1 martie ca sărbătoare oficială a Bosniei-Herțegovina

Milorad Dodik, reprezentantul sârbilor în cadrul Președinției tripartite a Bosniei-Herțegovina, a declarat că elita politică bosniacă și comunitatea internațională trebuie să înțeleagă faptul că nu este posibil ca sârbii bosnieci să accepte data de 1 martie ca sărbătoare națională a statului Bosnia-Herțegovina, adăugând că există motive politice, istorice și de altă natură care justifică această poziție.

„Nu putem să lăsăm să treacă acest lucru de la noi, deoarece acestea sunt teme istorice cu mare greutate. Data de 1 martie nu poate să devină sărbătoarea națională a Bosniei-Herțegovina dacă se dorește ca Republika Srpska să mai facă parte din acest stat”, a declarat Milorad Dodik în fața jurnaliștilor de la Banjaluka.

După cum transmite Radioteleviziunea din Rep. Srpska, Dodik a subliniat că 1 martie nu poate fi o sărbătoare a tuturor bosniecilor, deoarece a fost proclamată unilateral de  către Federația /musulmano-croată/ a Bosniei-Herțegovina, și nu de vreun organ comun al Bosniei-Herțegovina, care de altfel nici nu are o lege privind sărbătorile de stat.„Comunitatea internațională și Curtea Constituțională insistă că data de 9 ianuarie nu poate rămâne Ziua Republicii, ceea ce e dificil de implementat”, a subliniat Dodik.

Președintele sârbilor bosnieci a apreciat că aceste poziții adâncesc diferențele, iar „aroganța elitelor politice bosniace și a comunității internaționale poate fi interpretată ca o dovadă a insucceselor continue de a soluționa diferendele din Bosnia-Herțegovina”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Toți trebuie să înțeleagă că sârbii bosnieci nu pot accepta data de 1 martie ca sărbătoare națională” – a reiterat Dodik, menționând că desemnarea datei de 1 martie nu se susține din punct de vedere istoric, nu este reprezentativă pentru toate popoarele constitutive ale Bosniei-Herțegovina, ceea ce demonstrează că în Bosnia-Herțegovina, când un popor sărbătorește, altul jelește.„Am spus destule pe această temă. Pentru sârbi, 1 martie nu este sărbătoare. Singura soluție logică ar fi să se încerce găsirea unei date legate de Acordul de la Dayton, de exemplu 21 noiembrie (când s-a semnat acest acord, în anul 1995), ceea ce ar fi acceptabil și pentru partea sârbă”, a declarat Dodik, preluat de Tanjug.

Sursa

Traducere RADOR