Scandal național. O companie de stat ar fi furnizat piese folosite la dronele ucigașe iraniene

Scandal național. O companie de stat ar fi furnizat piese folosite la dronele ucigașe iranieneSursa foto: Wikipedia

Scandal cu drone. O companie de stat poloneză este investigată pentru presupusa vânzare de piese folosite la fabricarea de drone de luptă iraniene. Același top utilizat de Rusia pentru a ataca Ucraina, și de Iran pentru a ataca Israelul.

Scandalul, implicând producătorul de piese WSK Poznań, a fost raportat de postul privat de televiziune Radio Zet.

Ministrul adjunct al Bunurilor Statului, Robert Kropiwnicki, a numit situația "extrem de dăunătoare".. "Ne subminează credibilitatea. Este scandalos că s-a ajuns în punctul în care, pe de o parte, luptăm pentru a salva Ucraina și, pe de altă parte, furnizăm piese inamicilor."

Drone

Drone pentru combaterea contrabandei

Dronele, teroarea din văzduh

Dronele Shahed 136 kamikaze sunt folosite de armata rusă sub numele Geran-2. Cu ele lovesc infrastructura aflată departe de linia frontului.

Conform Radio Zet, Agenția de Securitate Internă a Poloniei (ABW) a descoperit că firmaa din Poznań a vândut pompe de combustibil producătorului iranian de motoare Motorsazan Company. Ele erau menite utilizării la tractoare. Dar piesele au ajuns în dronele Shahed 136 kamikaze. Iranul a vândut aceste drone Rusiei pentru utilizarea în războiul său împotriva Ucrainei.

Ministrul de Interne, Tomasz Siemoniak, a numit cazul "absolut scandalos".

Aceste drone transportă un focos cu o încărcătură explozivă de până la 20 de kilograme și sunt alimentate de motoare diesel.

Investigația

ABW a descoperit cazul în iulie 2022 și a lansat o investigație. În februarie 2023, anchetatorii de la Parchetul Național au depus acuzații împotriva președintelui WSK Poznań. El este acuzat de vânzarea pieselor fără autorizație. Fapta se poate pedepsi cu până la 10 ani de închisoare. Investigația a fost extinsă până la 30 septembrie anul acesta.

WSK Poznań este deținută de Agenția Poloneză de Dezvoltare Industrială. Conform unei declarații a companiei, Parchetul Național și Agenția de Securitate Internă "desfășoară o investigație privind exportul de piese fabricate de companie către Iran".

"Compania a introdus proceduri interne de control pentru potențialii clienți. De fiecare dată, fiecare potențial contractor este verificat temeinic. Scopul bunurilor comandate și apoi sancțiunile în vigoare la acel moment sunt analizate."

Conform declarației, conducerea companiei "face toate eforturile pentru a clarifica situația".

Siemoniak a spus la o conferință de presă că autoritățile "desfășoară activități intensive de câteva luni pentru a se asigura că sancțiunile și embargourile nu sunt evitate.

Ne puteți urmări și pe Google News