Politicienii-scriitori s-au înghesuit să lanseze la Bookfest

Politicienii-scriitori s-au înghesuit să lanseze la Bookfest

Președintele Klaus Iohannis și-a promovat, sâmbătă, volumul „Primul pas“. Nu a fost singur în această ipostază. Târgul de carte a fost realmente luat cu asalt de oameni politici într-o relație specială cu cărțile

Sâmbătă, de la ora 15.00, în cadrul Salonului de Carte Bookfest a avut loc lansarea volumului „Primul pas“, semnat de Preşedintele României, Klaus Iohannis.

Atenție, vine președintele!

Orele 13.30. La Târgul de carte Bookfest „ce mai freamăt, ce mai zbucium“. Se fac ultimele pregătiri, zona se securizează discret, SPP-iștii cu ochi-n patru iau pulsul locului, iar dubele cu jandarmi sosesc și ele la datorie. Nu e puțin lucru: în scurt timp vine președintele! Restaurantele din zona târgului sunt pline ochi, iar printre o sfârâială de mici, o porție de friptură și o bere rece, oamenii sușotesc ultimele impresii despre sosirea președintelui Klaus Iohannis și a lui primă doamnă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„La cât vine Iohannis? Parcă pe la 15.00. E a doua carte pe care și-o lansează, nu?“, discută cu mare vervă două- trei doamne care vin grăbite dinspre Târgul de Mirese, organizat la Romexpo spre Salonul de Carte de la Bookfest.

În jurul orei 14.00, cu aproximativ o oră înaintea începerii momentului lansării cărţii, standul Editurii Curtea Veche- acolo unde și-a lansat cartea președintele Klaus Iohannis- a fost înconjurat de aproximativ 400 de persoane care au venit să cumpere volumul și să ia autografe de la președintele României. Acesta a venit la lansare împreună cu soţia sa, Carmen Iohannis, dar şi cu mai mulţi consilieri şi susţinători, fiind întâmpinat cu aplauze.

În această a doua carte, președintele povestește cum a trăit campania electorală din 2014, precizând că „a fost o perioadă complicată, intensă, dificilă, energizantă, paralizantă și totuși, pentru cei care au fost cât de cât conectați la ea, a fost o perioadă interesantă“. Totodată, Klaus Iohannis i-a mulţumit soţiei lui, Carmen, mărturisind că „ea a trebuit să blocheze partea negativă a campaniei“. Deși a promis că va sta la autografe până la ora 17.00, președintele a plecat după mai bine de oră, multe persoane rămânând fără autograf.

Maior: „SRI e ca un creier al statului”

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a lansat sâmbătă „Monografia SRI- 25”, cu ocazia împlinirii unui sfert de secol de existenţă a instituției.

La lansare au participat Eduard Hellvig, directorul SRI, predecesorul său, George Maior, dar și jurnalistul Ion Cristoiu. „Principalul reproș este că a început să revină la imaginea de serviciu înspăimântător, de serviciu care te arestează mâine, de serviciu care amintește de fosta securitate”, a spus Ion Cristoiu.

FOTO: George Maior FOTO: AGERPRES

George Maior a respins ipoteza conform căreia Serviciul s-ar afla în spatele unor dosare penale. „SRI nu este o instituţie de forţă, aşa cum este Poliţia sau Armata. Este o instituţie de cunoaştere, e ca un creier al statului. (...) SRI nu conduce statul, nu face arestări. Toată această mitologie este falsă”, a spus Maior, actualmente ambasador în SUA.

Fără breaking news

Directorul SRI, Eduard Hellvig, își dorește ca SRI să fie mai transparent în comunicare și mai puțin prezent în presă.

„Atâta timp cât nu există breaking news înseamnă că SRI și-a făcut treaba. SRI nu face știri. Atunci când faci știri, înseamnă că există lucruri care nu au funcționat la parametrii care trebuie” și-a început șeful SRI discursul. Apoi a continuat: „Vă spun ce mi-aș dori în perioada următoare de la SRI: aș vrea să găsesc un SRI care să fie mai transparent în comunicare publică, în diplomație, dar mai puțin prezent în zo na media, în zona de discuții în contradictoriu, pentru că asta nu face decât rău instituției”.

„Cronică de Cotroceni”

Fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, Adriana Săftoiu (foto) și-a lansat ieri volumul „Cronică de Cotroceni”. „Să știți că a fost foarte greu să mă decid să public această carte. Nu e o carte care a început ieri, sau alaltăieri sau acum un an. E o carte care a început exact acum șapte ani de zile. Nu-i o carte de memorii, în sensul clasic al cuvântului memorii. E mai degrabă o mărturisire”, a spus Adriana Săftoiu. În fața sa, în primul rând a stat Vasile Blaga, care, după cum a mărturisit, a contat foarte mult în formarea sa ca politician: „Un om care mi-a fost foarte aproape și căruia îi datorez foarte, foarte multe lucruri este domnul Vasile Blaga, omul care, până la urmă, mi-a suportat chiar și începuturile alături de Partidul Democrat”.

FOTO: Adriana Săftoiu