Preşedintele Traian Băsescu le-a urat românilor La mulţi ani de la Iaşi în timp ce Boc a fost prezent la Cluj. Preşedintele a spus că România este astăzi un stat puternic, suveran şi independent care poate trece peste criza economică. "Putem trece de criză mult mai uşor decât alte state ale Europei. Astăzi, românii au nevoie de o clasă politică ce trebuie să sacrifice interesele de grup în favoarea naţiunii. Este nu doar credinţa mea, ci apelul meu către clasa politică", a afirmat preşedintele.Băsescu a subliniat că este de datoria politicienilor să modernizeze statul, în primul rând respectându-i legile.
În jurul orei 15:45, preşedintele a ajuns în Piaţa Teatrului "Maior Gheorghe Pastia" din Focşani, unde a fost întâmpinat de aproximativ 1.000 de persoane. După ce Garda de Onoare i-a prezentat onorul, preşedintele s-a alăturat preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Mihai Oprişan.
La evenimentele de la Iaşi mai sunt prezenţi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, dar şi membri ai guvernului.
"Nimeni nu poate fi mai presus de lege şi aş aminti din cuvântul lui Kogălniceanu către Cuza: Fă să înceteze arbitrariul, fă ca legea să fie tare. Este ceea ce trebuie să facem azi. Legea să fie deasupra tuturor, de la preşedinte până la cel mai neînsemnat om din această ţară, dacă putem spune că un om poate fi neînsemnat", a spus Băsescu.
"Vă asigur de tot devotamentul şi loialitatea mea, într-un proces rapid de modernizare a statului român", a încheiat Traian Băsescu.
Premierul a sărbătorit la Cluj Emil Boc este prezent la Cluj, unde a depus coroane la statuia lui A.I.Cuza.
"În momente grele trebuie să fim uniţi, că numai unirea face putere şi că dacă suntem uniţi putem să trecem toate greutăţile vremii şi că aici, la noi acasă, rezidă în primul rând puterea de a fi împreună, puterea de a trece peste tot ceea ce este greu", a declarat prim ministrul Emil Boc în discursul ţinut în faţa clujenilor veniţi la ceremonie.
500 de persoane la Iaşi În Piaţa Unirii din Iaşi se află aproximativ cinci sute de persoane, care au primit din partea organizatorilor baloane de culoare roşie, galbenă şi albastră, precum şi steguleţe tricolore.
Tot la Iaşi, invitaţii de onoare ai acestui eveniment sunt preşedintele României, Traian Băsescu, preşedintele Senatului – Mircea Geoană dar şi o mare parte a miniştrilor actualului guvern. Potrivit programului întocmit de municipalitatea ieşeană, astăzi iau cuvântul în Piaţa Unirii primarul Gheorghe Nichita, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan.
Discursurile, care se vor desfăşura pe parcursul a 60 de minute, vor fi urmate de ceremonialul religios Te Deum, ceremonialul depunerii de coroane, defilarea Gărzii de Onoare, Hora Unirii şi momentul folcloric "Noi suntem români!".
În a doua parte a manifestărilor, oficialităţile se vor deplasa la biserica "Trei Ierarhi" pentru depuneri de jerbe la mormântul domnitorului Al.I.Cuza. Ziua de 24 ianuarie se va încheia cu ceremonialul militar al Retragerii cu Torţe şi un concert al artiştilor Ştefan Bănică jr., Loredana Groza şi Morandi, evenimente ce vor avea loc în seara zilei. De asemenea, primăria va oferi ieşenilor şi un spectaculos foc de artificii cu o durată de zece minute.
Liderii locali ai PSD, PDL şi PNL au decis ca în acest an ziua de 24 Ianuarie să nu mai fie politizată, ca în anii precedenţi, îndemnându-şi simpatizanţii să nu vină în Piaţa Unirii cu însemnele partidelor politice pe care le simpatizează, ci doar cu steagul naţional.
Unirea la Bucureşti
În Bucuresti, la ora 10:00 a început un ceremonial militar şi religios la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei. De la ora 12:00 va avea loc o defilare pe sub Arcul de Triumf, traficul fiind restricţionat în zona până la ora 13:30.
Pentru azi au fost programate mai multe evenimente aniversare la Patriarhia Română şi pe Dealul Mitropoliei.
La 24 Ianuarie 1859 a avut loc Unirea Mică, eveniment ce reprezintă unificarea vechilor state Moldova şi Ţara Românească.
Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate, la 24 ianuarie 1859. Citiţi şi Alexandru Ioan Cuza: un om curajos, dar singur
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 16:00