Uneori stâlcesc cu mare dibăcie limba română. Alteori inventează cuvinte sau fac pe spiritualii. Au fost şi cazuri când s-au înjurat. Ultima modă – politică în versuri. Politicienii români s-au întrecut în ultima vreme în discursuri presărate cu versuri sau aluzii la cărţile citite.
"Iarba verde de acasă"
La congresul USL din 7 aprilie, liderul PSD Victor Ponta a descris lupta Opoziţiei cu preşedintele Traian Băsescu făcând trimitere la romanul "Cei trei muşchetari" scris de Alexandre Dumas. "Parcă suntem cei trei muşchetari. Acum a venit şi al patrulea, domnul Sorin Oprescu. Şi este şi regele nebun, şi cardinalul viclean, şi femeia trădătoare sunt în această povestire şi sunt convins că finalul va fi cel pe care îl cunoaşteţi foarte bine", a spus Victor Ponta. Euforic, liderul PSD a confundat însă bucata literară, "regele nebun" fiind, evident, dintr-un alt roman.
În aceeaşi zi, dar pe o altă scenă, a congresului PC, preşedintele conservator, Daniel Constantin a dat detalii despre întoarcerea "rătăcitorului" Cristian Popescu Piedone, care, în urmă cu două săptămâni, a părăsit barca UNPR-ului. "Cristian Popescu Piedone nu a plecat niciodată din partid, el a spus, în momentul în care am discutat că: «Iarba verde de acasă să mă rătăcesc în lume nu mă lasă»", a dezvăluit Daniel Constantin. Nici de la congresul liberalilor nu a lipsit beletristica. Mircea Ionescu Quintus şi-a încheiat discursul recitând un catren: "Liberale simţăminte/ Ne îndreaptă înainte/ Luaţi aminte/ Luaţi aminte/ Antonescu preşedinte".
"Vântul bate, apa trece, pietrele rămân"
La sfârşitul lunii trecute, Sorin Frunzăverde a demisionat din PDL şi din fruntea Consiliului Judeţean Caraş Severin şi s-a înscris în PNL. "Sorin Frunzăverde a abandonat şi a trădat două crezuri scrise şi nescrise ale pedeliştilor adevăraţi. Primul se află scris chiar în imnul PDL, care spune «Vântul bate, apa trece, pietrele rămân». Al doilea crez este unul nescris, dar de suflet în PDL, care spune pe româneşte: «Casa părintească nu se vinde niciodată!» Un pedelist adevărat nu îşi vinde niciodată sufletul", a comentat preşedintele PDL, Emil Boc plecarea lui Frunzăverde din partid. “Nu mor caii când vor câinii şi nici leii când vor pisicile. Asta ca să fie o metaforă", a declarat şi democrat-liberalul Cezar Preda, tot în contextul plecării lui Sorin Frunzăverde, parafrazându-l pe Nichita Stănescu.
Burghezul şi artistocrata
Semnarea protocolului de colaborare politică la nivelul Capitalei între organizaţiile de Bucureşti ale PDL şi PNŢCD a generat dispute literare între ţărănistul Alex Ştefănescu şi democrat-liberalul Theodor Paleologu. Ştefănescu a arătat că prin semnarea protocolului de colaborare la nivelul Capitalei s-au asociat "un burghez eficient cu o aristocrată săracă". "Nu mi-a fost foarte clar care este aristocrata săracă şi care e burghezul bogat. În Balzac e viceversa, aristocratul este sărac şi femeia este burgheză", a replicat râzând Teodor Paleologu. Şi asta nu a fost tot. La acelaşi eveniment, Ştefănescu a spus, în calitate de critic şi istoric literar, bun cunoscător al biografiei lui Eminescu că “ dacă Mihai Eminescu ar fi trăit astăzi, în mod sigur ar fi membru al PNŢCD". “Eminescu ar fi emigrat", i-a dat replica Paleologu.
Politicieni poeţi pentru care poezia e incompatibilă cu lupta politică
Unii politicieni se pricep bine la rime, dar preferă să le folosească în volume publicate decât în confruntările zilnice. Actual vicepremier, Marko Bela a fost poet publicat în volum cu mult înainte să apară pomenit ca politician pe primele pagini ale ziarelor. Azi este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Uniunii Scriitorilor din Ungaria şi a fost premiat în repetate rânduri de către cele două instituţii. UDMR-istul este autorul a 26 de volume de poezii şi semnează şi 3 volume de eseuri şi analiză. Talentul său literar nu i-a împiedicat însă pe cei de al DNA să-l ancheteze în 2006 după ce a trecut, în declaraţia de avere aferentă anului 2005, venituri mai mari în calitate de scriitor decât în calitate de politician. Potrivit documentelor, Markó Béla ar fi câştigat 90.000 de lei şi 16.000 de forinţi în 2005, deşi nu publicase nicio carte. La acel moment, conform declaraţiei de avere, Markó Béla era cel mai bine plătit poet român în viaţă.
Lider politic al UDMR timp de 18 ani, Marko a lăsat, de altfel, frâiele formaţiunii unui alt poet. Înainte de a intra în politică, Kelemen Hunor a lucrat timp de şapte ani în sfera culturală. Este autorul a două volume în versuri şi a unui roman. În 1996, Uniunea Scriitorilor din România i-a acordat premiul pentru debu . Fost ministru al Justiţiei, avocat şi profesor în drept civil, actual vicepreşedinte PDL, Valeriu Stoica a fost, în perioada studenţiei, şi poet, inspirat de Ştefan Augustin Doinaş. În prezent, i-a rămas numai pasiunea pentru literatură - şi, mai ales, pentru poezie şi mai cocheteză cu rimele când are timp, susţin colegii săi din PDL. De altfel, singurul său volum, "Istorii duminicale", a fost publicat într-o ediţie privată şi oferit doar prietenilor şi familiei. (Marius Vulpe)