Politicienii europeni, răspuns la discursul lui Vance

Politicienii europeni, răspuns la discursul lui VanceVance Munchen / sursa foto: captură YouTube

Discursul aprins al lui JD Vance la Conferința de Securitate de la München — parte a debutului său de mai multe zile pe scena mondială ca vicepreședinte al SUA — a dominat maratonul de discuții de înalt nivel între sute de demnitari străini de rang înalt și elite ale securității naționale.

„Nu vorbește nimeni despre altceva,” a spus un oficial de rang înalt din Europa de Est.

Vance: Europa ar trebui să limiteze migrația

Vance a criticat politica establishment-ului, a îndemnat Europa să limiteze migrația și i-a comparat pe liderii UE cu comisarii sovietici pentru că au criticat liderii de extremă dreapta. Critica dură a cimentat temerile elitelor de securitate din Europa că Statele Unite se abăteau rapid de la status quo-ul transatlantic, și că era puțin ce puteau face pentru a opri acest lucru.

„Acesta este un nou Statele Unite și este clar că vechiul pe care Europa l-a cunoscut timp de decenii a dispărut,” a spus un fost diplomat de rang înalt al SUA. „Ar putea fi acesta apelul de trezire care chiar o trezește pe Europa.”

Reacții la discursul lui Vance

Politico a vorbit cu 14 participanți la conferință la forum, dintre care câțiva au primit anonimat pentru a discuta deschis reacțiile lor la discursul lui Vance. Mulți au reacționat cu un amestec de șoc și furie.

Dintr-o sală de supracapacitate — sala principală a conferinței era plină ochi — participanții au râs sardonic când Vance a menționat „valori comune.” Nu o dată, ci de două ori, oamenii din cameră au spus „asta a fost o prostie ciudată” — citând reacția lui George W. Bush la primul discurs de învestire al lui Trump în 2017.

Același lucru s-a aplicat și diplomaților profesioniști. „Totul este atât de nebunesc și îngrijorător,” a spus un oficial german.

„Am fost șocat,” a spus un fost angajat democrat al Camerei care a participat la conferință. „Nu Rusia influențează alegerile tale, ci tu! El dădea vina pe victimă.”

„Ce naiba a fost asta? Aveam gura deschisă într-o cameră plină de oameni cu gura deschisă,” a spus el. „A fost rău.”

Trump: Discursul lui Vance, foarte bun, de fapt foarte strălucit.

Când a fost întrebat de reporteri despre discursul lui Vance, Trump a spus că a fost un „discurs foarte bun, de fapt foarte strălucit.”

Biroul lui Vance nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Ținta discursului: publicul intern

Dar alții au recunoscut că adevărata audiență a lui Vance nu era la München, ci mai degrabă baza MAGA ( Make America Great Again) de acasă — și alte grupuri populiste din Europa dornice să înlocuiască partidele de establishment în viitoarele alegeri.

Conferinta de la Munchen

Conferinta de la Munchen / sursa foto: dreamstime.com

Chiar și printre publicul șocat de discursul său din München, unii oficiali europeni salută șocul puternic pe care lumea MAGA l-a livrat continentului.

Ei cred că șocurile sistemului, cum ar fi discursul lui Vance și sugestia secretarului apărării Pete Hegseth că SUA ar putea reduce prezența militară în Europa, vor forța în cele din urmă Europa să realizeze că nu se poate baza pe Statele Unite în aceeași măsură în care a făcut-o timp de decenii.

Geopolitica lumii se schimbă

În timp ce primul mandat Trump a fost văzut aproape ca un accident în multe capitale, al doilea este o indicație că Pământul s-a schimbat irevocabil sub picioarele Europei.

Răspunsul, conform multor oficiali din Europa de Est mai apropiați de granița cu Rusia, ar trebui să fie să facă pași îndrăzneți în investițiile militare după ani de vorbe mari și prea puține acțiuni.

„Cât de îngrijorat sunt în legătură cu SUA în acest moment? Sincer, sunt îngrijorat de Europa,” a spus Gabrielius Landsbergis, fost ministru de externe al Lituaniei. „Nu putem rămâne concentrați doar pe ceea ce se întâmplă în SUA, pe ce a spus președintele Trump sau alții din echipa sa. Oricum, suntem cu trei pași în urmă. Întrebarea este ce vom face în legătură cu asta?”

Un oficial dintr-o țară din Europa de Est și-a exprimat sprijinul pentru mare parte din discursul lui Vance, dar a spus: „Ar fi trebuit să fie clar aici că Rusia nu este un model conservator de urmat.”

În schimb, a susținut el, „în Marea Britanie și în întreaga Europă, libertatea de exprimare, mă tem, este în retragere”. El a enumerat o serie de cazuri pe care le-a considerat dovezi în acest sens, criticând România pentru anularea alegerilor prezidențiale și Suedia pentru arestarea unui bărbat care a ars un Coran în public. Marea Britanie a fost menționată pentru arestarea unui bărbat care se ruga lângă o clinică de avorturi.

Vance, minimalizarea rolului Rusiei în ascensiunea dreptei populiste

Încercând să minimizeze rolul Moscovei în ascensiunea dreptei populiste, el a spus că este greșit ca Rusia să cumpere rețele sociale pentru a influența alegerile europene, dar „dacă democrația ta poate fi distrusă de câteva mii de dolari în media digitală dintr-o țară străină, nu era foarte puternică de la început”.

Legiuitorii republicani de top au fost direcți în privința necesității ca Europa să își asume un rol mai activ.

 

Înainte de discursul lui Vance, președintele german, Frank-Walter

Steinmeier

Steinmeier / sursa foto: captura Youtube

, i-a acuzat pe Trump și pe baronii tehnologici că sunt dispuși să distrugă democrația. El a spus: „Este clar că noua administrație americană are o viziune asupra lumii foarte diferită de a noastră.”

„Sperăm că europenii vor recunoaște că plimbarea lor gratuită pe coada Americii a ajuns la sfârșit,” a spus senatorul republican John Cornyn din Texas după discursul lui Vance. „Au avut-o destul de bine, iar acele zile s-au încheiat.”

Vance: Oficialii europeni nu pot acoperi prăpastia cu Washingtonul

Discursul lui Vance a subliniat, de asemenea, cum oficialii europeni nu pot acoperi prăpastia cu Washingtonul lui Trump, chiar și în timp ce încearcă să mențină alianța NATO puternică, navigând în același timp eforturile președintelui de a media un acord de pace în Ucraina.

Oficialii europeni de rang înalt care poate că au venit în weekend pregătiți să fie prudenți și diplomați cu americanii și-au dat mănușile jos după discursul lui Vance. „Dacă l-am înțeles corect, el compară părți ale Europei cu regimuri autoritare. Acest lucru nu este acceptabil”, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius. Alții au simțit că presupunerile lui Vance erau pur și simplu greșite.

„A existat o ipoteză în discurs că vocile europenilor și ale democrațiilor nu sunt lăsate să vorbească și nu sunt reprezentate,” a spus Michael McFaul, fostul ambasador al SUA în Rusia, pe scenă la Politico Pub după discursul lui Vance. „Oamenii care au opinii similare cu ale lui în Europa sunt reprezentați în tot felul de parlamente din întreaga Europă. Ei concurează în alegeri în această țară în nouă zile.”

Recomandările noastre