Lupta împotriva traficului de droguri continuă. Amendamentele propuse Parlamentului

Lupta împotriva traficului de droguri continuă. Amendamentele propuse Parlamentului Cadourile primite de șefii din Senat în 2023. Este vorba de sume mari de bani. Sursa foto Răzvan Vălcăneanțu

Tragedia din stațiunea 2 Mai a dat curs unor dezbateri intense privind sancționarea persoanelor care se urcă la volan sub influența substanțelor stupefiante sau a băuturilor alcoolice. De la finalul lunii august și până în prezent parlamentarii au inițiat trei astfel de proiecte care să pedepsească traficul de droguri.

Primul a fost depus de Robert Cazanciuc, senator PSD care a propus consiliere psihologică pentru elevii care se confruntă cu dependența de droguri, dar și dotarea Poliției și a Poștei Române cu echipamentele necesare pentru a depista substanțele stupefiante.

Politicienii se întrec în proiecte privind combaterea traficului și consumului de droguri

Al doilea politician care a propus înăsprirea legislației în vigoare privind traficul de droguri a fost Alina Gorghiu, ministrul Justiției. Lista este completată de oficialii de la ministerul de Interne. Aceștia din urmă solicită sancționarea inclusiv a consumatorilor de droguri. O măsură care nu este pe placul experților în adicții.

Aceștia argumentează că dependeții sunt victime care au nevoie de consiliere pe care nu o vor primi în spatele gratiilor. La finalul săptămânii trecute, trei astfel de inițiative au fost puse în dezbatere publică la care se adaugă un altui pentru creșterea siguranței rutiere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unul din proiectele depuse de MAI prevede modificarea și completarea legislației în vigoare privind prevenirea și combaterea traficului și consumul de droguri inclusiv a substanțelor cu efecte psihoactive. Guvernul este de asemenea una din instituții care care propune modificarea actelor normative. Palatului Victoria propune modificarea și completarea actelor normative în scopul creșterii siguranței rutiere.

Propunerile MAI

Nu în ultimul rând demnitarii au în vedere modificarea Legii privind Statutul polițistului. Dat fiind faptul că proiectele se află în dezbatere publică, societatea civilă poate trimite sugestii sau opinii legate de proiectele MAI pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro, în termen de maxim 10 zile calendaristice.

Pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri MAI propune creșterea pedepselor pentru instigare la consumul de droguri până la trei ani pentru drogurile de risc și cinci ani pentru cele de mare risc. Legislația în vigoare prevede pedepse de la 6 luni la 3 ani pentru fapta menționată.

Totodată, MAI propune reglementarea circumstanței agravante pentru deținerea drogurilor în vederea consumului în școli, unități medicale și militare, centre de asistență socială, de reeducare sau instituție medical-educativă sau locuri în care elevi/studenții desfășoară activități educative,sportive sau sociale precum și în apropierea acestora.

În privința traficanților de droguri, aceștia vor primi sentințe mai blânde dacă îi vor ajuta pe oamenii legii să confiște mai multe substanțe interzise. Totodată, oficialii MAI propun confiscarea vehiculelor în care sunt descoperite droguri.

Agenţia Naţională Antidrog, luată în vizor de Curtea de Conturi. Ce nereguli au găsit

Fetanil drogul periculos Sursa foto. EVZ

Confiscarea mașinilor

„Se propune confiscare specială a vehiculelor, în parte sau în întregime, în care au fost descoperite droguri de risc/de mare risc sau care au fost folosite în orice mod pentru săvârșirea faptei”. În privința siguranței rutiere, politicienii propun următoarele:

„obligarea polițistului de a efectua testarea conducătorilor auto, în anumite situații, precum cea a identificării, cu ocazia controlului unui vehicul, a unor recipiente de alcool ce prezintă urme de consum sau substanțe care pot avea efecte psihoactive sau în cazul în care conducătorul de vehicul figurează în evidențele poliției cu mențiuni privitoare la traficul de droguri ori consumul de substanțe psihoactive sau de băuturi alcoolice”, potrivit publicației Adevarul.

De asemenea, guvernanții au în vedere aplicarea suspendării înmatriculărilor vehiculului dacă șoferul nu are RCA. Sancțiuni mai dure vor primi și conducătorii auto aflați la volan sub influența băuturilor alcoolice.

Luna trecută senatorul PSD, Robert Cazanciuc a depus un proiect legislativ prin care șoferilor băuți li se interzice dreptul de a conduce pe o perioadă de până la 10 ani.

„Am depus, astăzi, aşa cum am promis public, un proiect legislativ menit să prevină şi să combată cu mai mare fermitate şi eficienţă traficul de droguri, care a luat o aşa amploare în ultimul timp încât am ajuns să asistăm la din ce în ce mai multe drame în societatea noastră, inclusiv la tragedii pe şoselele ţării”, scrie Cazanciuc pe Facebook.

Un tânăr de 25 de ani a fost găsit mort în Capitală. Ar fi consumat droguri

Sursa foto Dreamstime

Circumstanțe agravante

Traficanții care folosesc minorii în comercializarea drogurilor va fi o circumstanță agravantă.

„Va fi redusă la maxim durata în care consumatorii vor intra în programe de consiliere pentru a evita tragedia de la 2 Mai, al cărei autor a refuzat, la 17 ani, să urmeze asistenţa de specialitate”, a mai spus Robert Cazanciuc.

Liberalii au depus de asemenea o propunere de modificare a legislației după tragedia din stațiunea 2 Mai. Astfel, ALina Gorghiu propune pedepse mai mari pentru traficanții de droguri. Pedepsele vor crește de la 2-7 ani până la 3-10 ani.

„Traficanții de droguri de mare risc nu vor mai putea scăpa de închisoare! Este răspunsul necesar față de creșterea numărului de cauze penale având ca obiect infracțiuni din sfera traficului ilicit de droguri”, se arată în comunicatul remis de Gorghiu.

„Modernizarea legislației în acest domeniu este cu atât mai importantă cu cât la finalul lui 2022, Agenția UE Antidrog monitoriza 930 de noi substanțe psihoactive (NSP). Aceste substanțe chimice, realizate în laboratoare clandestine, produc efecte mult mai grave asupra sănătății decât drogurile tradiționale, iar prețul lor este mai accesibil comparativ cu cel al drogurilor de mare risc, ceea ce le face să devină atractive de experimentat pentru tineri”, a mai transmis Gorghiu.