Politica franceză merge la şcoală

Politica franceză merge la şcoală

Elevii din Hexagon, prinşi la mijloc în dezbaterea privind „memoria Holocaustului“.

Guvernul de la Paris a diluat planul preşedintelui Nicolas Sarkozy, care a propus ca fiecărui elev din Hexagon - începând cu cei în vârstă de 10 ani -, să-i fie „încredinţată amintirea unuia dintre cei 11.000 de copii francezi, victime ale Holocaustului“.

Ieri, după o săptămână de controverse, ministrul educaţiei Xavier Darcos şi purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei, Emmanuelle Mignon, au apreciat că fiecare victimă ar putea fi „adoptată“ nu de un singur elev, ci de o clasă întreagă. Proiectul lui Sarkozy, care a susţinut necesitatea transmiterii acestor cunoştinţe pentru a împiedica repetarea istoriei, a fost criticat de unii politicieni socialişti, de psihologi şi de profesori, care au atras atenţia asupra unei posibile traumatizări a copiilor.

Şi Simone Veil, supravieţuitoare a lagărului de la Auschwitz, a criticat propunerea, precizând că identificarea cu un copil mort nu ar face decât să-i chinuiască pe elevii francezi. Sarkozy a primit totuşi sprijinul mai multor personalităţi din comunitatea evreiască şi pe cel al preşedintelui Partidului Socialist, François Hollande, iar aliaţii săi din guvern au dat de înţeles că planul va fi aplicat.

Pe fondul dezbaterii, Sarkozy a fost acuzat însă că doreşte să joace şi rolul de profesor al întregii Franţe, iar analiştii se aşteaptă ca planul să contribuie şi mai mult la scăderea accelerată a popularităţii în sondajele de opinie.

Ne puteți urmări și pe Google News