Politica de la Chișinău pare că a dat în clocot, liderii politici întrecându-se în declarații care mai de care mai acuzatoare.
După recentul val de arestări, care seamănă foarte bine cu ce s-a întâmplat în România, pe când DNA era condus de Laura Codruța Kovesi, liniștea politicienilor de la Chișinău pare că a fost tulburată grav.
Recent, președinte Partidului Nostru, Renato Usatîi a afirmat că deține mai multe documente care atestă că Vlad Plahotniuc, un alt lider politic moldovean, fugit din țară, ar deține companii în mai multe țări, inclusiv cartiere rezidențiale în Spania.
„Sunt informații începând cu modul cum a fost delapidat Moldtelecom de Plahotniuc și companiile sale și terminând cu dializa. Sunt documente al structurilor de forță din Moldova. Nu le pot publica deoarece în ceea ce ține de colaborarea cu serviciile speciale din alte state, e nevoie de acceptul Ministerului Justiției din acel stat.
Aceastea conțint date despre companiile deținute și controlate prin persoane de încredere de Vladimir Plahotniuc. Sunt informații începând cu modul cum a fost delapidat Moldtelecom de Plahotniuc și companiile sale și terminând cu dializa”, a declarat Usatîi în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV.
Usatîi mai spune că Plahotniuc s-a folosit de mai multe persoane pentru a înregistra societăți comerciale în Emiratele Arabe Unite, România sau Cipru.
„E vorba de cartiere rezidențiale inclusiv în Spania. Trei companii sunt în monitoring la Interpol, pentru implicare în furtul miliardului și spălarea a 22 de miliarde de dolari din Rusia”, a mai adăugat Usatîi.
Cine sunt Usatîi și Plahotniuc
Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi este primarul orașului Bălți, din Republica Moldova. Jurnaliștii au scris în 2020 că Usatîio ar fi părăsit teritoriul Republicii Moldova după ce a procurorii ruși au decis că să îl acuze penal într-un dosar privind organizarea unei grupări criminale.
Vlad Plahotniuc a fugit și el din Republica Moldova după ce pe numele său a fost emis un mandat de arestare în lipsă, fiind acuzat de escrocherie, spălare de bani, organizarea și conducerea unui grup criminal. Două din aceste infracțiuni fac parte din categoria celor deosebit de grave, pentru care învinuitul riscă până la 15 ani de pușcărie.