Politica de „anulare“ a Rusiei lui Putin de către Occident dăunează oamenilor obișnuiți. Rușii încep să se revolte

Politica de „anulare“ a Rusiei lui Putin de către Occident dăunează oamenilor obișnuiți. Rușii încep să se revolte

Sancțiunile impuse Rusiei au creat probleme mari rușilor de rând. Nu mai pot călătorii, au rămas fără burse, au mai probleme financiare și sunt tot mai izolați. Cei care locuiesc în străinătate se confruntă cu un boicot. Analiștii spun că o revoltă împotriva lui Putin este posibilă.

Pe 31 ianuarie 1990, cu doi ani înainte de sfârșitul Uniunii Sovietice, imaginile mulțimii care aștepta să intre în primul magazin McDonald's de la Moscova au făcut înconjurul lumii. Acum, brandul a fost, de asemenea, unul dintre primele cele peste 250 de companii străine care s-au retras din țară.

Artiștii, sportivii și vedetele au fost desprinse sau îndepărtate din activitățile lor în țările occidentale, dar anularea Rusiei a devenit, implicit, cea a cetățenilor de rând ai țării. Bursele de studii au fost suspendate de guvernul regiunii Flandra din Belgia, unde, la fel ca în Slovenia și în Slovacia, cererile de viză ale rușilor au fost îngreunate sau respinse.

Unii au reușit să fugă

Întrucât zborurile către țările europene sunt suspendate din cauza închiderii spațiului aerian pentru companiile aeriene ruse, este dificil să călătorești în regiune. În ciuda dificultăților, mii de ruși au părăsit deja țara, ajungând în Turcia sau în foste republici sovietice precum Armenia, Georgia, Uzbekistan, Kazahstan și Kârgâzstan.

Ne puteți urmări și pe Google News

"A fost foarte greu să plec. Nu există curse. În multe locuri este necesară viza. Am avut noroc pentru că o aveam deja pe a mea. Acum mă voi gândi ce să fac cu viața mea. Nu se putea sta", a declarat pentru  un artist rus care tocmai a aterizat la Londra.

La fel ca dizidenții din perioada războiului rece, există profesori universitari ruși care trimit CV-uri colegilor și prietenilor lor din întreaga lume. Printre cadrele universitare braziliene circulă următorul mesaj: "Dragi colegi și prieteni, caut o oportunitate de stagiu în afara Rusiei. Chiar și fără bursă, dar cu cămin. Vă cer ajutorul! Pericolul este real".

Rușii, puși la zid

În capitala Marii Britanii, unde locuiește de câțiva ani, un profesor universitar, sub acoperirea anonimatului, a declarat că lucrările pe care le făcea în bucătăria ei au fost întrerupte. Zidarii polonezi au spus că nu lucrează pentru ruși. Toate acestea stârnesc imaginația rusă. Unii afirmă deja că anularea i-ar putea îndepărta și mai mult de Occident.

"Sunt împotriva războiului. Acum, dacă acestor țări nu le pasă de noi, au decis să ne taie, ceea ce am de spus este că vom supraviețui. Suntem niște supraviețuitori! O prietenă va planta cartofi și legume la datcha [casa de la țară pe care rușii o primeau din partea guvernului în epoca sovietică] și ne vom hrăni singuri", a spus Svetlana, profesor de literatură la Moscova. "Am avut COVID de două ori în șase luni. Suntem ruși și ne vom uni. Am trecut prin alte războaie. M-am săturat să-mi fie frică".

Populația nemulțumită de Putin

Bogdan Zawadski, profesor de psihologie post-traumatică la Universitatea de la Varșovia, vede o nemulțumire crescândă a populației față de Putin. Dar admite că s-ar putea întoarce împotriva Occidentului.

"Rușii sunt capabili de mari sacrificii pentru Mama Rusia, mai ales cu ajutorul narațiunii propagandei Marelui Război Patriotic (cum numesc ei al doilea război mondial). În mod paradoxal, deteriorarea nivelului de trai al populației poate trezi sentimentul războinic, aversiunea față de Occident și poate spori sprijinul față de guvern" – a declarat acesta pentru O GLOBO.

Într-un articol recent, Mark Galeotti, specialist la University College de la Londra, a scris că este necesar să "bombardăm" rușii cu dragoste și să-i ținem aproape. Archie Brown, profesor emerit la Oxford și unul dintre cei mai importanți specialiști ai Occidentului în Uniunea Sovietică, consideră că Rusia trebuie să fie înfruntată acum, dar mai devreme sau mai târziu va trebui să facă parte din noul dialog referitor la securitate.

"Alternativa este de a trăi cu pericolul constant de erori de calcul, care, în vremuri de mare tensiune, poate duce la o catastrofă globală", a afirmat acesta.

Izolare cu impact psihologic

Izolarea artiștilor care nu contestă viziunea Kremlinului sau care au primit finanțare din partea statului amintește, potrivit specialiștilor, de măsuri similare cu cele adoptate în timpul apartheidului în Africa de Sud, sau de mișcarea care susține boicotarea Israelului în semn de solidaritate cu palestinienii. Jane Duncan, de la Universitatea de la Johannesburg, apreciază că izolarea culturală și sportivă poate fi eficientă datorită impactului psihologic. Boicotul, potrivit acesteia, ar putea intensifica divergențele în interiorul Rusiei cu privire la invazie.

Se rup relațiile cu Rusia

Pentru "O GLOBO", profesorul Vladimir Gel'man, de la Centrul Finlandez de Studii Ruse și Est-Europene de la Universitatea din Helsinki, arată că anularea nu are menirea de a afecta cetățenii ruși, ci de a rupe relațiile cu țara care a lansat războiul.

"Nu guvernul american a fost cel care a ordonat companiei Apple să nu mai livreze iPhone-uri rușilor. Cetățenii americani nu doresc să permită unei companii din Statele Unite să facă afaceri cu Rusia. Consumatorii ruși vor avea de suferit. Dar cred că furia lor nu este nimic în comparație cu suferința multor ucraineni", a afirmat universitarul.