Momentul în care rușii se vor întoarce împotriva lui Vladimir Putin: „Singurul de care se vor plânge va fi președintele”
- Sabina Popescu
- 24 martie 2022, 08:13
Frigiderul va bate televizorul, spune jurnalistul rus Danił Sotnikov, care a fost forțat să își părăsească țara anul trecut, după ce a fost recunoscut de autorități ca agent străin, termenul standard folosit de Kremlin pentru a stigmatiza reporterii independenți și ONG-urile. Când rușii vor conștientiza că vor sărăci în fiecare zi câte puțin, nu vor mai fi atât de dornici să creadă în propagandă, arată Sotnikov, explicând pentru cea mai mare publicație poloneză de știri amploarea dezinformării din Rusia.
Poporul rus va realiza, mai devreme sau mai târziu, că a fost manipulat și dezinformat în legătură cu războiul din Ucraina, este de părere jurnalistul rus Danił Sotnikov. Momentan, Kremlinul poate explica sancțiunile economice prin faptul că Occidentul ar fi diabolic, însă atunci când oamenii se vor așeza la coadă pentru a cumpăra alimente de bază, atitudinea populației se va schimba.
Deja, în Rusia, mai multe supermarketuri au impus rație la unele produse. În regiunea Maritimă din Orientul Îndepărtat, magazinele au impus limite de 2 kg per client pentru zahăr, făină, orez, hrișcă, sare și macaroane; 2 litri de ulei vegetal și trei borcane de mâncare pentru copii. În Khabarovsk, un oraș din această regiune, a existat o panică în ceea ce privește cumpărarea de zahăr, iar acesta a dispărut de pe rafturile multor supermarketuri.
Momentul în care rușii se vor întoarce împotriva lui Putin
Înainte de declanșarea războiului în Ucraina, Vladimir Putin a invadat Rusia, într-un fel, este de părere jurnalistul Danił Sotnikov. Timp de 20 de ani, președintele rus a construit o societate în care „apatia era neprețuită”. Cel mai bun om, în opinia liderului de la Kremlin, ar fi unul care nu are nicio opinie, crede reporterul rus.
„Televiziunea guvernamentală vorbește acum doar despre dușmanii Rusiei, despre agenții străini, despre trădători. Când jumătate din populație ascultă toată ziua o astfel de ură, aceasta poate duce la lucruri teribile. Chiar și la un război civil”, a declarat Danił Sotnikov, într-un interviu oferit publicației poloneze Onet.
Jurnalistul rus susține, însă, că atunci când rușii se vor confrunta cu sărăcia, vor privi dincolo de propaganda orchestrată de Kremlin. „Chiar crede (Vladimir Putin - n.r.) că oamenii care stau la coadă vor spune: „Doamne, îl urăsc pe Biden pentru că nu mă lasă să cumpăr zahăr”? Singurul de care se vor plânge va fi el (președintele rus - n.r.)”, explică reporterul.
Jurnalistul Danił Sotnikov: „Este un conflict între bine și rău”
Timp de ani de zile, Danił Sotnikov a lucrat la posturi de televiziune rusești, independente de Kremlin, precum și într-o echipă specială de jurnaliști a fost implicat în diverse investigații.
„Nu vă gândiți la economie, la creșterea prețurilor la combustibil. Gândiți-vă doar cum să ajutați și mai mult Ucraina. Nu am nicio îndoială că acest război este un conflict între bine și rău. Nu între Rusia și Occident, pentru că există bine și în Rusia. Răul se află la Kremlin. Bineînțeles, știu că există mulți oameni în Rusia care susțin acest război. Dar să nu credeți cu adevărat aceste sondaje care spun că 80% din Rusia este în favoarea războiului”, spune jurnalistul rus Danił Sotnikov.
În 2021, a fost nevoit să părăsească Rusia. A fost recunoscut de autorități ca agent străin. Acesta este termenul standard folosit de Kremlin pentru a stigmatiza jurnaliștii independenți și ONG-urile. „Știți, sunt parțial mândru că Kremlinul ne-a numit pe mine și pe colegii mei „agenți străini”. Asta arată că făceam ceva important. Am lucrat într-o echipă grozavă, cu jurnaliști grozavi”, subliniază el (Danił Sotnikow se află acum în Polonia - n.r.).
Mulți ruși nici nu știu despre existența războiului
„Nu poți avea încredere în sondajele din Rusia, deoarece oamenilor le este frică să spună adevărul. Sunt mulți oameni împotriva războiului. Aș spune că jumătate dintre ruși sunt împotrivă, iar cealaltă jumătate nu știe că există acest război. Pentru că oamenii cred că este vorba de o „operațiune specială”. Ei cred în televiziune. Ei cred că nu există o blocadă la Mariupol. Că există naziști și teroriști în Ucraina. Acest lucru este teribil.
Dar este vina lor că nu știu. Eu însumi încerc să conving cât mai mulți dintre prietenii mei ruși care nu sunt jurnaliști. Le trimit linkuri, postări, fotografii. Să vadă cum arată cu adevărat acest război. Ca să nu poată spune mai târziu „Nu am știut”. Toți prietenii mei din Rusia știu despre acest război”, spune jurnalistul rus.