Poliția SRL. Patronii cu epoleți de la Serviciul Rutier Argeș făceau bani din afaceri cu buldozere

Poliția SRL. Patronii cu epoleți de la Serviciul Rutier Argeș făceau bani din afaceri cu buldozere

O anchetă a ofi țerilor Direcției Generale Anticorupție care urmăreau un polițist suspectat că încasează mită de la șoferi a condus la o dezvăluire surprinzătoare. Agentul vizat și unul dintre colegii săi de la Serviciul Rutier Argeș „învârteau” afaceri bănoase cu utilaje de construcții. Cei doi aveau o firmă de închiriere de buldozere și escavatoare și asigurau, la cererea clienților, antemergător cu mașina poliției

Unul dintre cei mai cunoscuți polițiști de la Serviciul Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Argeș, Adelin Liviu Marinescu, a strâns o adevărată avere, chiar sub nasul șefilor, fără să o declare oficial. Polițistul-patron a fost descoperit abia marți, atunci când ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) l-au prins, la capătul unei operațiuni în care agentul era „filat”, pentru că obișnuia să ia mită de la șoferii surprinși că încalcă legea.

Unde dai și unde crapă

Operațiunea DGA, care a condus la prinderea agentului de la Rutieră, a început în luna august a anului trecut. Ofițerii anticorupție din Argeș aveau informații potrivit cărora Adelin Liviu Marinescu încasa șpăgi de la șoferii din Pitești. În timpul operațiunii, desfășurată sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, anchetatorii au folosit agenți sub acoperire. Unul dintre aceștia i-a și dat o șpagă de 300 de lei, în septembrie, anul trecut. Operațiunea de filaj din Argeș a condus, însă, la descoperiri nebănuite. Astfel, anchetatorii au aflat că, împreună cu un coleg de serviciu, Valentin Ionița, Marinescu își deschisese o afacere bănoasă. Cei doi polițiști erau parteneri într-o societate care se ocupa cu închirierea utilajelor de construcții, precum excavatoare sau buldozere. Societatea și veniturile încasate nu erau, însă, trecute pe declarațiile de avere ale celor doi. Cu toate acestea, o scurtă privire aruncată pe declarația de avere a lui Marinescu arată că agentul de la Rutieră are, împreună cu soția, o casă, două apartamente și trei terenuri în comuna Bradu și în Pitești.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Trei polițiști rutieri din Argeș, anchetați de ofi țerii anticorupție

Antemergător pentru o mașină neînmatriculată

În timpul anchetei, însă, ofițerii DGA au mai aflat un fapt incredibil. Pe 6 aprilie, anul acesta, un polițist local, Ion Ionuț, a apelat la agentul Marinescu ca să îl ajute pe un amic de al său, Traian Laurențiu Dumitrescu, care voia să transporte o mașină neînmatriculată. Fără să stea pe gânduri, polițistul s-a urcat la volan, împreună cu proprietarul mașinii și a plecat în locul în care Dumitrescu trebuia să ducă autoturismul. Ca să fie sigur că nu îl oprește nimeni, agentul Marinescu l-a chemat în ajutor pe colegul său, Constantin Voicu, aflat în patrulare cu autospeciala de la Rutieră. Cu mașina poliției în față, cei doi au circulat, nestingheriți, cu autoturismul neînmatriculat.

Arestat pentru 30 de zile

La locul de muncă, agenții Marinescu și Ioniță nu au avut abateri şi nici nu s-au făcut remarcaţi prin fapte negative, susțin colegii lor. De aceea și surpriza pe care au avut-o șefii celor doi, marți dimineață, atunci când ofițerii DGA i-au încătușat pe agenții Marinescu și Ioniță și i-au reținut pentru 24 de ore. Ieri, un judecător de la Tribunalul Argeș a decis arestarea pentru 30 de zile a lui Adelin Marinescu. Pentru Ioniță, procurorul a decis controlul judiciar, pentru o perioadă de 60 zile. În acest dosar, ofițerii DGA îi cercetează pe toți cei trei polițiști, pe civilul Dumitrescu și pe polițistul local Ion Ionuț pentru luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, abuz în serviciu, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat, precum şi punerea în circulaţie a unui vehicul neînmatriculat.

Implicat în „Mafia permiselor”

Pe agentul Adelin Marinescu îl regăsim și pe lunga listă a polițiștilor care au făcut bani pe seama celor care veneau, valuri-valuri, la Pitești, să obțină permise de conducere. Acesta l-a luat în spațiu pe unul dintre cei care au luat carnetul, între anii 2006 și 2008, atunci când peste 3.500 de permise de conducere au fost obținute fraudulos.