Poliția a recomandat marțea aceasta punerea sub acuzare a Prim-Ministrul Benjamin Netanyahu în două  cazuri de luare de mită, respectiv dosarele cu numerele 1000 și 2000.

Cazul 1000 se referă la cadouri ilicite primite de către Netanyahu de la doi oameni de afaceri: Arnon Milchan și respectiv James Packer, în timp ce cazul 2000 se referă la discuții pe care premierul israelian le-a avut cu proprietarul și editorul celui mai mare ziar din Israel – „Yedioth Ahronoth”, Arnon Mozes, în legătură cu achiziționarea unui alt mare cotidian din Israel, Israel Hayom.

În ceea ce privește cazul 1000, poliția a anunțat că dovezile și mărturiile strânse de anchetatori au arătat faptul că Netanyahu s-a folosit de poziția sa și a influențat politica guvernamentală  în favoarea asociaților săi, și la rândul său  el și familia sa au primit diverse favoruri și sume de bani în schimb.

Cadourile primite de către Netanyahu, cum ar fi trabucuri, șampanie și bijuterii, au fost primite pe parcursul  a aproximativ 10 ani  și au ajuns la un total de aproximativ 200.000 euro- 150.000 fiind oferiți  de către Milchan și aproximativ 50.000 de către Packer, conform poliției.

Printre altele, poliția a declarat faptul că președintele partidului de opoziție „Yesh Atid”, Yair Lapid este unul dintre martorii cheie în cazul 1000.

Poliția a negat explicația dată de către Netanyahu că respectivele  darurile au fost date ca parte a prieteniei apropiate dintre el și Milchan, motivând că "în rândul prietenilor există un element de reciprocitate", în acest caz neexistând acest element de reciprocitate.

"O persoană primește daruri, nu le cere!", a subliniat poliția, menționând că "a existat o cerere (a lui  Netanyahu) de a primi bunurile de o manieră sistematică și ascunsă".

"Odată cu alegerea lui Netanyahu în 2009, volumul cadourile a crescut în mod semnificativ, iar cadourile au fost date Primului Ministru și pentru promovarea afacerilor, intereselor și statutului lui Milchan", a subliniat poliția israeliană.

În unele cazuri, poliția a observat că "lucrurile au fost făcute în contradicție cu interesele statului".

Una dintre favori a constat în intenția premierului de a extinde volumul beneficiilor fiscale pentru cetățenii israelieni care se restabilesc în Israel după ce au locuit în străinătate pentru o perioadă de peste 10 ani, ceea ce poliția estimează că i-ar fi adus lui Milchan milioane de dolari.(Yediot Aharonot)