În plin scandal al deturnării de fonduri de la Serviciul Secret al Ministerului de Interne, șeful DIPI Cluj vrea să fie transferat în funcția de adjunct al IPJ Cluj. Numele lui Constantin Ilea apare în dosarul de corupție al lui Horea Uioreanu
Pentru funcția de șef al IPJ Cluj, nu se mai luptă nimeni, deoarece a fost numit, cu împuternicire, comisarul șef Ciprian Miron. Polițiștii clujeni râd de șeful lor, căruia îi spun „eternul împuternicit”, deoarece, de un an, de când a fost mutat la IPJ Cluj, după o misiune în SUA, a ocupat doar funcții de șef.
În 2015, Miron a fost împuternicit șef la Secția 2 din Cluj Napoca. Apoi, a devenit șef la Secția 1, după care a ajuns la comanda Poliției municipiului Cluj Napoca. În cele din urmă, a fost desemnat șef la IPJ Cluj. Traseul parcurs de Miron, demonstrează faptul că polițistul a fost „pregătit” din timp pentru a ocupa funcția de șef al IPJ Cluj.
Dumitru Coarnă, lider al unui sindicat al polițiștilor - SNPPC - declara zilele trecute, la o emisiune de televiziune, faptul că toate funcțiile de șef din Poliția Română sunt ocupate doar de polițiști numiți prin ordin și nu prin concurs, așa cum ar fi normal.
Șeful DIPI apare în stenograme
Un alt candidat serios pentru una dintre funcțiile de adjunct al șefului IPJ este cea a lui Constantin Ilea. Pe Ilea și pe Miron îi susține puternic chestorul Tudor Grindean, fostl șef al poliției județene, care s-a pensionat după ce al cincilea deținut a evadat din arestul IPJ Cluj.
Numele lui Ilea a apărut într-un mega scandalul de corupție care se referă la fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, arestat pentru corupție și condamnat, în primă instanță, la șase ani de închisoare, pentru luare de mită. În dosar există o stenogramă în care Uioreanu și șeful său de cabinet, principalul denunțător, Răzvan Pop, vorbesc despre șeful SIPI Cluj, comisarul Constantin Ilea, ca despre un om care este chemat, oricând și oriunde pentru a primi ordine pe diferite teme.
Pop: Și mă mai întrebai ce am vorbit cu Ilea și ce mi-a zis Ilea.
Uioreanu: Ilea fiind cine?
Pop: De la „Doi și un sfert”.
Uioreanu: Da, dar bun, poți să deduci de aici și ...
Pop: Eu nu am apucat să mă uit pe toate că erau la avocat. Și erau vreo 2.000 de pagini.
Uioreanu: Și eu nu am fost interceptat?
Pop: În dosarul ăsta, nu. În dosarul ăsta este mandat pe soții Cadar, pe Măhălean ...
Plecat de la DNA pe repede înainte
Pentru a doua funcție de adjunct, cea care coordonează Circulația și Ordinea Publică, se luptă alți doi polițiști, comisarii șefi Ciprian Rus și Iosif Marcu, primul susținut de PSD Cluj și al doilea de prefectul de Cluj, Gheorghe Vușcan.
Ciprian Rus a fost polițist la DNA, până în 2014, când i s-a retras avizul dat de parchetul anticorupție și a trebuit să se întoarcă la IPJ Cluj. La acel moment, DNA Cluj a fost lovit de cea mai mare scurgere de informații din dosare, beneficiari fiind politicieni de frunte din PSD Cluj. Cârtița s-a dovedit a fi comisarul Valentin Tătar, care a și fost condamnat. Pentru că nu mai erau „siguri”, DNA a decis retragerea avizului pentru alți doi polițiști, între care și Ciprian Rus, finul de cununie al lui Valentin Tătar și nepot al fostului șef al IPJ Cluj, Pop Teodor Pușcaș, memrbu de frunte al PSD Cluj și consort al deputatului PSD Cluj, Aurelia Cristea.
Iosif Marcu este susținut puternic de prefectul de Cluj. Acesta a fost șef la Poliția Huedin și, susțin sursele noastre, a fost foarte energic în acțiunile de prevenire a furtului de lemne din mai multe păduri, unele dintre acesta aparținând demnitarului.