Poliţia cere bani mortului pentru a face anchetă
- Georgeta Petrovici
- 28 iunie 2011, 00:09
Cercetările privind moartea unei paciente în spital trenează pentru că Poliţia nu plăteşte autopsia făcută de IML. Familia este disperată să afle adevărul.
De patru luni o familie din Mehedinţi aşteaptă raportul medicilor legişti. O femeie de 31 de ani a intrat pe picioarele ei în sala de operaţie de la Spitalul Judeţean din Timişoara, pentru o banală operaţie de hernie de disc, şi a ieşit în sicriu. S-a întâmplat pe 24 februarie.
În urma ei au rămas doi copii, de 4 şi 11 ani, un soţ îndoliat, căruia i s-au ruinat în câteva ore toate planurile de viitor şi un tată care nu îşi mai găseşte liniştea.
A intrat pe picioare, a ieşit în sicriu
Ramona-Gabriela Ionescu a fost internată la Timişoara pe 23 februarie pentru o operaţie de hernie de disc. "O durea spatele. A fost programată pentru o operaţie uşoară", a povestit tatăl femeii.
Fata a intrat în comă la anestezie şi a murit. "La ora 13– 13.30, medicul i-a spus ginerelui meu că îi moare nevasta", mai povesteşte, siderat, Grigore Andronie, tatăl tinerei.
Câteva zile, pacienta a fost menţinută în viaţă la terapie intensivă, cu ajutorul aparatelor. Apoi s-a stins. La cererea familiei, imediat a fost efectuată o autopsie, însă răspunsul nu a mai venit deşi de la acel moment au trecut patru luni.
"De patru luni suntem disperaţi să avem un răspuns oficial. Aşteptăm raportul medicilor legişti ca să putem merge mai departe. Vreau să îl dăm în judecată pe mediul anes tezist. Nu mă interesează să îi iau banii, ci doar să opresc astfel de practici din partea medicilor", a declarat Grigore Andronie.
IML nu mai dă pe datorie
Când tânăra a fost dusă la autopsie, medicii i-au spus bărbatului că în aproximativ o lună va fi gata un raport medico-legal. După patru luni de aşteptare, familia crede că medicii încearcă să se ascundă unii pe alţii. Realitatea este şi mai şocantă: medicii legişti au finalizat raportul autopsiei luna trecută. Nu au făcut nimic cu el pentru că acesta trebuie plătit de poliţie. Care Poliţie nu are bani de aşa ceva. Sunt nenumărate rapoarte neachitate.
"Autopsia a fost finalizată pe 5 mai însă nu l-am dat poliţiei pentru că nu au putut să plătească. Sunt foarte mari datorii pentru nenumărate rapoarte de medicină legală neachitate de poliţişti", spune Alexandra Enache, şefa IML Timiş.
Potrivit acesteia, raportul în cazul Ramonei-Gabriela Ionescu costă 2.921 de lei. Datoria Poliţiei Timiş către IML însă se ridică la 434.631 de lei lei. Ofiţerii de la Poliţia Timiş susţin că vor apela la înţelegerea medicilor legişti, pentru că nu au bani să plătească raportul.
Pe de altă parte, mai spun oamenii legii, familia fetei autopsiate ar putea să suporte cheltuielile aferente, pentru a grăbi cursul anchetei.
"Deces din cauză neprecizată"
Medicii Spitalului Judeţean din Timişoara se feresc să detalieze povestea. "A fost o problemă la anestezie", a declarat dr. Daniel Costea, şeful secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean din Timişoara, cel care ar fi urmat să o opereze pe tânăra de 31 de ani.
"Anestezia s-a desfăşurat respectând principiile de anestezie generală, substanţele folosite fiind cele uzuale, standard, în dozele uzuale, iar monitorizarea pacientei a fost continuă şi com plexă", a explicat Liana Dacilescu, purtătoarea de cuvânt a unităţii sanitare.
Pe foaia medicală, la cauza decesului e notat: "1. Insuficienţă cardio-respiratorie acută 2.Cauză neprecizată".
Dr. Dorel Săndesc, şeful Clinicii ATI a Spitalului Judeţean Timişoara spune că încă se mai moare la anestezie din cauze greu de depistat: construcţie morfologică aparte a căilor respiratorii, reacţie alergică la drogurile anestezice, hipertermie malignă (un fel de combustie internă).
"Pot exista vase sangvine localizate atipic care nu sunt depistate la testele uzuale. Ţesutul electric al inimii poate avea anomalii ce pot fi fatale. Există decese menţionate în literatura de specialitate la anestezii locale, stomatologice".