Poker la Kremlin: Vladimir Putin şi-a CREAT un adversar, şi-a RACOLAT un complice sau PIERDE puterea?
- Radu Pădure
- 17 noiembrie 2016, 09:22
Cel mai important inamic politic al lui Putin, Alexei Navalnîi, a scăpat de condamnare şi poate candida în alegerile prezidenţiale.
Ziua de 16 noiembrie a adus o uriaşă surpriză pe scena politică din Rusia: Curtea Supremă din Moscova a casat condamnarea penală a liderului Opoziţiei, Alexei Navalnîi, şi a dispus rejudecarea procesului.
Condamnarea lui Navalnîi îl împiedica pe acesta să participe la orice fel de alegeri. Hotărârea Curţii deschide astfel posibilitatea ca Inamicul nr. 1 al lui Vladimir Putin, să candideze în alegerile prezidenţiale în 2018.
Însă vestea a fost primită cu suspiciune în cercurile opoziţiei, scrie The Moscow Times.
În 2013, Navalnîi a fost inculpat pentru furt de lemn de la o companie de stat din oraşul Kirov. Procesul a fost privit ca o înscenare politică, deoarece venea la numai două luni după alegerile pentru Primăria Moscovei, în care Navalnîi pierduse alegerile în faţa candidatului lui Putin, Serghei Sobianin, obţinând 27%.
În 2014, într-un alt dosar, Navalnîi şi fratele său Oleg au fost condamnaţi pentru deturnarea a 30 de milioane de ruble (circa 400.000 de euro). Navalnîi a primit o pedeapsă cu suspendare, însă fratele lui a fost trimis trei ani şi jumătate la închisoare.
Organizaţiile pentru drepturile omului au acuzat din nou autorităţile că vor să-l reducă la tăcere pe liderul Opoziţiei, prin presiuni asupra familiei.
Prima condamnare l-a împiedicat pe Navalnîi să candideze în recentele alegeri parlamentare din Rusia.
The Moscow Times apreciază că în ultima perioadă au apărut semnale care ar indica schimbări importante în politica Kremlinului. Numirea lui Serghei Kirienko în funcţia de adjunct al Administraţiei Prezidenţiale, un politician liberal, cunoscut pentru deschiderea sa occidentală, ar fi unul dintre aceste semnale de dezgheţ din Rusia.
Decizia Curţii Supreme în cazul Navalnîi ar putea fi interpretată ca făcând parte din acelaşi curent.
Totuşi, până la o eventuală candidatură a acestuia la prezidenţiale mai este cale lungă. Unul din obstacole l-ar putea reprezenta strângerea semnăturilor necesare.
Expertul politic Stanislav Belkovski afirmă că nu se aştepta la decizia Curţii Supreme şi că aceasta poate anunţa şi alte evoluţii spectaculoase ale evenimentelor. El nu exclude posibilitatea ca Kremlinul să urmărească „racolarea” lui Navalnîi ca aliat pentru alegerile din 2018. „Ar crea o imagine bună a regimului, atât în interior cât şi în afară”, spune Belkovski.
Analistul politic Yekaterina Schulman crede şi ea că Kremlinul ar putea încerca să identifice candidaţi noi pentru viitoarele alegeri. Dacă este aşa, strategii Kremlinului vor avea de făcut faţă unei mari provocări, aceea de a recurge la candidaţi „netestaţi”.
Schulman comentează:
„Pe de o parte vor trebui să menţină alegătorii curioşi, în priză, pe de alta, pentru a asigura o prezenţă ridicată la vot, pe de alta, nu vor dori 20 de candidaţi necunoscuţi pe buletine.”
Navalnîi a primit cu prudenţă decizia Curţii Supreme. Indiferent ce planuri ar avea Kremlinul pentru 2018, el a anunţat că va „continua lupta cu aceşti hoţi dăunători ajunşi în fucţii înalte”.