„Poftă de ciocolată” pentru o aniversare cu multe istorii
- Carmen Anghel
- 27 martie 2016, 13:22
Cine are poftă de ciocolată, dar mai ales de povești fascinante este invitat marți, la aniversarea colecției „Raftul Denisei” a Editurii Humanitas.
În luna mai 2006 lua naştere „Raftul Denisei“, prima şi singura colecţie de literatură personalizată din România, coordonată de Denisa Comănescu. „Sper să se impună prin frumuseţea ei, prin originalitate şi printr-o imensă plăcere a lecturii. Sper să fie branşată la marile titluri ale zilei, să fie dinamică şi accesibilă, într-un cuvânt, cool. Voi aşeza aici numai cărţile pe care le iubesc”, mărturisea atunci coordonatoarea colecţiei.
Printr-un portofoliu bogat, dedicat literaturii universale, cu precădere actuală, cu peste 300 de titluri apărute în decursul a 10 ani, „Raftul Denisei“ a confirmat din plin promisiunile editoarei, impunându-se ca una dintre cele mai importante colecţii de pe piața de carte din România. Editura Humanitas Fiction marchează în 2016 aniversarea unui deceniu de literatură de cea mai bună calitate în „Raftul Denisei“. Evenimentele anului aniversar 2016 vor prilejui întâlniri cu îndrăgiţi autori publicaţi în această colecţie. Care Santos, Alessandro Barricco, Katja Petrowskaja şi Fania Oz-Salzberger vor veni la Bucureşti în primavara şi la începutul verii acestui an pentru a lansa noi volume în colecţia „Raftul Denisei”. Anul aniversar „Raftul Denisei“ debutează pe 29 martie cu un eveniment dedicat romanului „Poftă de ciocolată“ al scriitoarei catalane Care Santos, recent apărut la Humanitas Fiction în traducerea Janei Balacciu Matei. Distins cu cel mai important premiu literar catalan, Premio Ramon Llull, „Poftă de ciocolată“ este cel de-al treilea roman de Care Santos publicat în „Raftul Denisei“ după cele două bestselleruri „Încăperi ferecate“ şi „Aerul pe care îl respiri“. Povestea
Sara, Aurora, Marianna – trei femei din trei secole, unite de pasiunea pentru ciocolată, cărora destinul le-a scos în cale aceeaşi ciocolatieră fină, din porțelan alb, produsă în Secolul Luminilor în manufacturile de la Sèvres. Un triptic fascinant, care reface, în sens invers, în scriituri şi pe tonalităţi diferite, dincolo de captivantele istorii personale, povestea parfumatei băuturi coborând în timp din prezent până în secolul XVIII, de la sofisticata ciocolată cu condimente de astăzi la cea artizanală. „Aerul pe care îl respiră“ personajele – reale și imaginare, îmbibat de aromele ciocolatei și de magia ariilor celebre, le îmbibă, la rândul lui, toate trăirile – dragoste, trădare, dorințe, ambiții – în orașul dulciurilor și al operei, Barcelona. Autoarea Care Santos s-a născut în 1970, în oraşul Mataró din apropierea Barcelonei. Şi-a început cariera jurnalistică la Diari de Barcelona, lucrând ulterior în redacţiile cotidienelor ABC şi El Mundo. În prezent, este critic literar la suplimentul El Cultural al ziarului El Mundo şi coordonează site-ul dedicat literaturii spaniole „La Tormenta en un Vaso“. Este fondatoarea Asociaţiei Tinerilor Scriitori Spanioli, a cărei preşedintă a fost timp de opt ani. Este autoarea a unsprezece romane, şase volume de proză scurtă, două volume de poezie, precum şi a numeroase cărţi pentru copii şi adolescenţi. Roman ambiţios şi scris admirabil, în castiliană, „Încăperi ferecate“ („Habitaciones cerradas“; Humanitas Fiction, 2013) a apărut în 2011, având o carieră internaţională spectaculoasă. „Aerul pe care îl respiri“ („El aire que respires“, 2013; Humanitas Fiction, 2014) pendulează între prezent şi trecut, consemnând istoria unei librării barceloneze care o reflectă deopotrivă pe cea a familiei, dar şi pe cea a marelui oraş. În 2014, Care Santos publică, în catalană, romanul „Poftă de ciocolată“ („Desig de xocolata“), devenit imediat bestseller şi recompensat cu Premio Ramon Llull, iar în 2015, romanul „Diamant blau“.
Lansare
Lansarea romanului „Poftă de ciocolată“ va avea loc marţi, 29 martie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr. 38). Vor participa, alături de autoare, scriitoarele Ioana Pârvulescu şi Ioana Bâldea Constantinescu, criticul literar Dana Jenaru şi traducătoarea romanului, Jana Balacciu Matei. Moderatorul serii va fi Denisa Comănescu, directorul general al Editurii Humanitas Fiction. Întâlnirea va fi urmată de o sesiune de autografe.
Accesul la eveniment se face în baza unei rezervări în limita a 100 de locuri disponibile pe adresa de email cismigiu@humanitas.ro şi la numărul de telefon 021.311.40.01 în până marţi, 29 martie ora 18.00.