Podul Cosăuți - Iampol, care va lega Ucraina de Republica Moldova, ar putea fi gata anul acesta, crede ambasadorul moldovean la Kiev.
Ambasadorul Moldovei în Ucraina, Valeriu Chiver, speră că podul transfrontalier peste râul Nistru între satul Cosăuți şi oraşul Iampol (Yampil) va fi finalizat până la sfârşitul acestui an, în ciuda bombardamentelor rusești.
Podul Cosăuți - Iampol, amânat din cauza războiului
„În ciuda bombardamentelor zilnice, nimic nu va opri hotărârea noastră de a-l duce la bun sfârșit. Acesta este un proiect care va uni și mai mult cele două popoare”, a spus Valeriu Chiver.
„Aș dori să fie finalizat până la sfârșitul anului, inclusiv pentru a extinde capacitățile de export ale producătorilor ucraineni”, a adăugat diplomatul, citat de Europeiskaia Pravda.
Ambasadorul moldovean la Kiev spune că toate aceste eforturi ar trebui să contribuie la succesul poporului ucrainean în lupta sa pentru libertate și independență națională. „Pe această cale, Republica Moldova va rămâne în continuare un adevărat prieten și partener de încredere al Ucrainei”, a adăugat Chiver.„O pace, stabilitate și dezvoltare justă a Ucrainei este o condiție prealabilă pentru pacea în întreaga regiune, stabilitatea și dezvoltarea europeană a țărilor noastre”, a încheiat ambasadorul.
Acord între Ucraina și Republica Moldova
Pe 12 iulie 2023, Guvernul de la Chișinău a aprobat, la inițiativa Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind construcția podului rutier transfrontalier peste râul Nistru la frontiera de stat moldo-ucraineană, în zona localităților Cosăuți – Yampil.
Construcția podului rutier de frontieră va interconecta infrastructurile rutiere între cele două state, pe traseul T-02-02 Mohyliv-Podilsky-Yampil-Kryzopil-Bershad-Uman (UA) şi drumul naţional R14.1 R14 - Cosăuți – frontiera cu Ucraina (MD). De asemenea, reţeaua de drumuri prin partea de est a Republicii Moldova va fi conectată la rețeaua de drumuri transeuropene TEN-T.
Guvernul Ucrainei va asigura finanțarea proiectului tehnic al podului, inclusiv construcția acestuia și a infrastructurii conexe pe teritoriul său, iar Guvernul Republicii Moldova va asigura construcția infrastructurii rutiere conexe de pe teritoriul statului nostru.
Podul Cosăuți - Iampol va fi mai mic din cauza războiului
Podul va avea o lungime de peste 1400 de metri, două benzi de circulație și două trotuare pietonale pe ambele părți. Construcția urmează să fie dată în exploatare în anul 2025. Inițial, podul ar fi trebuit să aibă două benzi pe fiecare sens, dar din cauza constrângerilor aduse de război, proiectul a fost revizuit.
„Prin ratificarea Acordului, se va conferi siguranță și securitate traficului rutier și va fi impulsionată creșterea economică a regiunilor din apropiere, datorită eliminării constrângerilor transfrontaliere, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra calității vieții cetățenilor”, declara, la semnarea acordului, Lilia Dabija, pe atunci ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.